Status schváleného hospodárskeho subjektu prispieva k rozvoju svetového obchodu

NETKY.SK • 29 November 2016, 15:43 • 2 min
Status schváleného hospodárskeho subjektu prispieva k rozvoju svetového obchodu

BRATISLAVA - Finančná správa v rámci predsedníctva Slovenska v Rade Európskej únie zorganizovala medzinárodný workshop za účasti delegácií z celého sveta k problematike schváleného hospodárskeho subjektu. O význame tejto problematiky informovali dnes v Bratislave novinárov generálny tajomník Svetovej colnej organizácie (WCO) Kunio Mikuriya, Stephen Quest, generálny riaditeľ Generálneho riaditeľstva pre dane a colnú úniu EK (DG TAXUD), ako aj prezident finančnej správy František Imrecze.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho slov cieľom zavedenia a rozšírenia statusu schváleného hospodárskeho subjektu (SHS, angl. Authorised Economic Operators – AEO) je zabezpečenie medzinárodného obchodu s ľahko rozpoznateľnou známkou kvality – povolením AEO, ktoré indikuje, že jeho držiteľ je bezpečným článkom medzinárodného dodávateľského reťazca. Držiteľ povolenia AEO je preverený zo strany colných orgánov, ktoré osvedčili, že jeho vnútorné kontrolné mechanizmy, finančné zdravie, colné postupy, fyzická bezpečnosť tovaru, počnúc od výroby cez skladovanie po prepravu, vyhovujú bezpečnostným a colným požiadavkám.

 

Okrem prestížneho postavenia sú držiteľovi povolenia AEO colnými orgánmi poskytované výhody pri colnom konaní. Povolenie AEO vydané v ktoromkoľvek členskom štáte je platné v celej Európskej únii a nemá obmedzenú časovú platnosť. Ide o najlepších podnikateľov z každej krajiny, ktorí majú pri vývoze svojich tovarov do tretích krajín špeciálny režim. Ten im zjednodušuje niektoré colné procesy.

 

Podľa Imreczeho je na Slovensku zatiaľ držiteľom certifikátu AEO 82 firiem a spoločností, avšak mohlo by ich byť podstatne viac.

 

Quest vyzdvihol skutočnosť, že Slovensko počas svojho predsedníctva zorganizovalo historicky prvú takúto konferenciu od prijatia nového Colného kódexu únie. Výstupy z konferencie by mali vyústiť do nových návrhov na zlepšenie podnikateľského prostredia a vzájomné uznávanie certifikátov s USA, Japonskom, Čínou či Novým Zélandom.

 

"Pre mňa schválený hospodársky subjekt je v podstate fantastický projekt, ktorý znamená, že hospodárskym subjektom je udeľované akési vysvedčenie, že títo obchodníci, hospodárske subjekty, spoločnosti, podnikatelia, akokoľvek ich nazveme, sú spoľahliví a že im môže štát dôverovať a nemusí v podstate vynakladať prostriedky a námahu v takej rozsiahlej miere, aby kontroloval procesy a činnosti v takej rozsiahlej miere a za to im štát prejavuje dôveru v tom, že im umožňuje využívať takzvané zjednodušené colné postupy na to, aby sa v podstate mohli slobodnejšie obchodne realizovať a v konečnom dôsledku, keďže dnešný svet je hlavne o peniazoch, sa rýchlejšie dostali k svojim legitímne zarobeným peniazom," zdôraznila štátna tajomníčka Ministerstva financií SR Dana Meager.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies