Štátny vlakový dopravca dá za trakčnú elektrinu 34 mil. eur

NETKY.SK • 14 Január 2016, 16:04 • 2 min
Štátny vlakový dopravca dá za trakčnú elektrinu 34 mil. eur

BRATISLAVA - Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. (ZSSK) má za dodávku trakčnej elektriny v tomto roku zaplatiť Železniciam Slovenskej republiky (ŽSR) 28,54 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (34,24 mil. eur vrátane dane).

slovakia

left justify in out

Ide o odber trakčnej elektriny pre odberné zariadenia rušňov štátneho osobného vlakového dopravcu pripojené do distribučnej sústavy správcu železničnej infraštruktúry na napäťových úrovniach 25 kV, 3 kV a 1,5 kV. Predpokladaná cena za dodávku trakčnej elektriny bola 29,95 mil. eur bez dane. Vyplýva to z výsledku rokovacieho konania bez zverejnenia, ktorý ZSSK použila, keďže trakčnú elektrinu môže z technických dôvodov poskytnúť len určitý dodávateľ.
"ŽSR sú výhradným a jediným vlastníkom dopravnej cesty, ktorej súčasťou je aj distribučná sústava (trakčné vedenie, napájacie stanice)," oznámila ZSSK. "Odber elektriny zariadeniami hnacích dráhových vozidiel je považovaný za nemeraný odber. Spotreba trakčnej elektriny je meraná len na vstupe do distribučnej siete ŽSR," dodala ZSSK s tým, že v nej nevie zabezpečiť meranie spotreby, a preto nie je možné vybrať iného dodávateľa.


Spotreba trakčnej elektriny pre všetkých odberateľov z distribučnej sústavy ŽSR je určovaná pomerným rozpočítavaním podľa ich prevádzkového poriadku, na základe evidovaných dopravných výkonov. ŽSR ako prevádzkovateľ miestnej distribučnej sústavy zabezpečujú distribúciu a dodávku elektriny pre všetkých odberateľov prevádzkujúcich lokomotívy prostredníctvom závislej trakcie. "V súčasnosti naďalej existujú technické dôvody brániace použitiu inštalovaného merania spotreby elektriny na hnacích dráhových vozidlách ZSSK pre fakturačné účely, čím nie sú splnené technické podmienky pre možnosť výberu dodávateľa elektriny na elektroenergetickom liberalizovanom trhu s elektrinou," dodala ZSSK.


Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. vznikla ako samostatný osobný dopravca začiatkom roku 2005. Je jednou z troch nástupníckych spoločností bývalých jednotných železníc. Má základné imanie 212,44 mil. eur a jej jediným akcionárom je štát v zastúpení Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. Spoločnosť vykonáva osobnú dopravu vo verejnom záujme na základe objednávky štátu a InterCity (IC) vlaky prevádzkuje bez podpory štátu do 17. januára.
Železnice Slovenskej republiky vznikli 1. januára 1993 a v Obchodnom registri SR sú zapísané od 31. decembra 1993 ako nástupca štátneho podniku. Na základe transformácie a reštrukturalizácie sa od 1. januára 2002 od ŽSR oddelila osobná a nákladná doprava. Spoločnosť má základné imanie 800,17 mil. eur.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies