Štátny ústav pre kontrolu liečiv zakázal vývoz viacerých liekov pre diabetikov aj očkovacej vakcíny

NETKY.SK • 12 Apríl 2016, 15:12 • 2 min
Štátny ústav pre kontrolu liečiv zakázal vývoz viacerých liekov pre diabetikov aj očkovacej vakcíny

BRATISLAVA - Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) zakázal v posledných týždňoch vývoz za hranice v prípade viacerých liekov. Išlo napríklad o tie pre diabetikov či psychiatrických pacientov, alebo očkovaciu vakcínu. Lieky mali byť distribuované do Českej republiky, Holandska, Rakúska, Litvy, Veľkej Británie, Nemecka a Dánska.

slovakia

left justify in out

Distribútori tak nemohli vyviezť inzulíny Lantus, Humalog a Insuman Comb, rovnako ani ďalšie lieky pre diabetikov Januvia, Victoza, Byetta i Trajenta. Zakázal sa aj vývoz pneumokokovej vakcíny Prevenar 13, lieku Clexane na liečbu tromboembolických porúch a liekov Fraxiparine a Fragmin, ktoré zabraňujú tvorbe krvných zrazenín.

 

ŠÚKL rovnako nedovolil vyviezť liek Betmiga na liečbu príznakov hyperaktívneho močového mechúra, ani Yentreve na liečbu Parkinsonovej choroby. Stopku dostal aj vývoz lieku Seebri Breezhaler pre pacientov s chronickou obštrukčnou chorobou, liek Strattera pre ľudí s hyperkinetickou poruchou, ako aj Xeplion a Risperdal Consta na liečbu schizofrénie.

 

Vývoz liekov sa na Slovensku monitoruje od roku 2013. Distribútori majú povinnosť oznámiť štátnemu ústavu zámer vyviezť liek. ŠÚKL vývoz nepovolí, ak je liek na Slovensku nedostatkový a jeho vývozom by sa ohrozila dostupnosť a poskytovanie zdravotnej starostlivosti.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies