V Poľsku zavádzajú register tehotenstiev, ľudia sa búria!

NETKY.SK • 7 Jún 2022, 06:49 • 2 min
V Poľsku zavádzajú register tehotenstiev, ľudia sa búria!

VARŠAVA - Poľská opozícia v pondelok odsúdila opatrenie vlády nariaďujúce lekárom zostaviť register tehotenstiev a argumentovala, že to bude nový nástroj na postihy proti ženám. Najnovší spor vznikol v krajine, kde je už pre ženy extrémne ťažké dostať sa k interrupcii, pretože v zákone urobili sporné zmeny.

slovakia

left justify in out

Na základe nariadenia vydaného ministrom zdravotníctva Adamom Niedzielským musia tehotenstvá zaznamenávať v registri  spolu s minulými aj súčasnými ochoreniami, návštevami u lekára, liečbou a krvnou skupinou. Ministerstvo zdravotníctva vysvetlilo, že takéto informácie pomôžu každému lekárovi v Poľsku alebo v zahraničí byť nápomocný pacientom.

 

img

 

Opoziční politici a aktivisti namietajú, že online lekárske záznamy môžu byť dostupné aj prokuratúram obsadeným vládnucimi populistami, ktoré sa musia držať súdneho príkazu. Európska únia opakovane varovala Varšavu pred politickým zasahovaním do poľského súdnictva.

 

Liberálna poslankyňa Kamila Gasiuková-Pihowiczová novinárom povedala, že register môže poslúžiť „na prenasledovanie a ovládanie Poliek, vytvorí nový nástroj na postihy, kontrolu, politický vplyv štátu na naše životy, na naše zdravie, na naše rodiny“.

 

Prečítajte si tiež: Boris Johnson reagoval na hlasovanie o dôvere. „Krváca po celom Westminsteri,“ tvrdia labouristi

 

Joanna Pietrusiewiczová, predsedníčka Nadácie pre dôstojný pôrod, uviedla pre denník Gazeta Wyborcza: „V inej dobe by presun takýchto informácií do systému nevyvolával obavy. Ale v súčasnej situácii je to pre nás jednoznačný signál o ďalšom pokuse štátu zasahovať do životov žien.“

 

img

 

Katarzyna Lubnauerová, zákonodarkyňa z opozičnej liberálnej strany Moderná (Nowoczesna), vyhlásila, že vláda šesť rokov obmedzuje reprodukčné práva žien kúsok po kúsku. Najprv vláda obmedzila núdzovú antikoncepciu, keďže bola iba na predpis, a potom zrušila štátne financovanie oplodnenia v skúmavke, spresnila Lubnauerová.

 

A v roku 2020 sa ústavný súd postavil na stranu pravicovej vlády, keď rozhodol, že prerušenie tehotenstva z dôvodu poškodenia plodu je protiústavné. To vyústilo do ďalšieho sprísnenia už i tak reštriktívnych zákonov o interrupciách, preto museli tisíce žien hľadať pomoc v zahraničí.

 

Možno vás zaujme: WHO: Pri opičích kiahňach nepoznáme odpoveď na dôležitú otázku

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona