Historický moment! SpaceX dopravila do vesmíru posádku turistov

NETKY.SK • 16 September 2021, 05:50 • 2 min
Historický moment! SpaceX dopravila do vesmíru posádku turistov

WASHINGTON - Všetci členovia súkromnej misie Inspiration4 sú Američania. Let si objednal miliardár Jared Isaacman.

slovakia

left justify in out

Americká spoločnosť SpaceX dopravila v noci na štvrtok na palube svojej nosnej rakety Falcon 9 do vesmíru štyroch turistov. Je to historicky prvá misia, ktorej posádka pozostáva výlučne z civilistov. Štvorica bude obiehať okolo Zeme tri dni, informovala tlačová agentúra AFP.

 

img

 

Raketa odštartovala z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride. Približne o 12 minút neskôr sa od nej úspešne oddelila bezpilotná kapsula Dragon a vstúpila na obežnú dráhu, zatiaľ čo opakovane použiteľný prvý stupeň rakety sa vydal späť na Zem, kde vertikálne pristál na plošine situovanej na mori.

 

Trajektória vynesie kozmickú loď do výšky 575 kilometrov, čo predstavuje väčšiu vzdialenosť, než v akej sa pohybuje Medzinárodná vesmírna stanica (ISS). Všetci vesmírni turisti tejto súkromnej misie s názvom Inspiration4 sú Američania. Kapsula s posádkou pristane do mora pri pobreží Floridy.

 

Prečítajte si tiež: ROZHOVOR: Kozmonaut Ivan Bella: Môj let sa uskutočnil pred pätnástimi kilami

 

Vesmírny výlet si objednal 38-ročný podnikateľ a miliardár Jared Isaacman, zakladateľ platobnej služby Shift4 Payments, ktorý je zároveň veliteľom misie. Spoločnosť SpaceX nezverejnila cenu misie, podľa AFP však ide o desiatky miliónov dolárov. Jeho troch spoločníkov vybrali na základe súťaže.

 

Posádka musela pred štartom absolvovať šesťmesačný výcvik, ktorý zahŕňal i výstup na stratovulkán Rainier v USA, podstúpenie vysokého preťaženia a pobyt v beztiažovom stave. Počas letu budú analyzovať ich biologické dáta, ako aj kognitívne schopnosti s cieľom štúdia vplyvu vesmíru na zdravie človeka.

 

Let by mal byť plne automatizovaný, ale spoločnosť SpaceX posádku vyškolila, aby bola v prípade núdzovej situácie schopná prevziať kontrolu nad kozmickou loďou. Pre SpaceX je to celkovo štvrtá misia s ľudskou posádkou. Spoločnosť dopravila pre americkú vesmírnu agentúru NASA na ISS už desať astronautov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies