Štátny tajomník Marek Eštok: Efektívna spolupráca rezortov je základom úspešného presadzovania záujmov Slovenskej republiky v Európskej únii

NETKY.SK • 6 Február 2024, 08:20 • 2 min
Štátny tajomník Marek Eštok: Efektívna spolupráca rezortov je základom úspešného presadzovania záujmov Slovenskej republiky v Európskej únii

BRATISLAVA - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky a šerpa* predsedu vlády SR Marek Eštok viedol 5. februára 2024 v Bratislave rokovanie Strategickej Komisie pre európske záležitosti. Na zasadnutí sa zúčastnili štátne tajomníčky a štátni tajomníci všetkých slovenských rezortov. Marek Eštok ich informoval o aktuálnych európskych témach, ktoré si vyžadujú spoluprácu medzi ministerstvami.

slovakia

left justify in out

Štátny tajomník rezortu diplomacie priblížil na rokovaní oblasť revízie viacročného rozpočtu Európskej únie, na ktorom sa lídri dohodli na Európskej rade v minulom týždni. „Dohodu o revízii viacročného rozpočtu Európskej únie sa podarilo dosiahnuť až na druhom samite lídrov, ktorý bol venovaný tejto téme. Z pohľadu Slovenska je dôležité, že sa nám v rámci revízie okrem dohody o financovaní Ukrajiny podarilo presadiť naše priority, a to priaznivejšie podmienky pre úspešné dočerpanie prostriedkov politiky súdržnosti z programového obdobia 2014 – 2020 a navýšenie prostriedkov na riešenie sekundárnych dopadov vojny Ruska proti Ukrajine s dôrazom na susediace štáty,“ zdôraznil štátny tajomník Marek Eštok.

Štátne tajomníčky a tajomníci hovorili tiež o zámere uskutočniť aktualizáciu systému koordinácie európskych záležitostí SR. „Chceme systém aktualizovať a posilniť vzájomnú koordináciu medzi rezortmi tak, aby sme efektívnejšie presadzovali naše záujmy. Efektívna spolupráca rezortov je základom úspešného presadzovania záujmov Slovenskej republiky v Európskej únii, uviedol Marek Eštok.


Súčasťou zasadnutia bola zároveň diskusia o prípravách sprievodných akcií, ktoré budú venované 20. výročiu vstupu SR do Európskej únie, ako aj o strategickom výhľade, ktorého cieľom je identifikovať kľúčové trendy vo svete a premietnuť ich do plánovania politík v Slovenskej republike.


*Tzv. šerpovia sú na európskej úrovni poradcami predsedov vlád pre európske záležitosti, ktorí zohrávajú dôležitú úlohu osobitne v príprave zasadnutí Európskej rady.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MZV SR, Foto: Tlačový odbor MZV SR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies