Štátny tajomník M. Eštok: Francúzsko považujeme za strategického partnera, chceme pokračovať v rozvoji spolupráce

NETKY.SK • 22 December 2023, 20:00 • 2 min
Štátny tajomník M. Eštok: Francúzsko považujeme za strategického partnera, chceme pokračovať v rozvoji spolupráce

BRATISLAVA - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Marek Eštok prijal 22. decembra 2023 veľvyslanca Francúzskej republiky Pascala Le Deunffa.

slovakia

left justify in out

Partneri zhodnotili bilaterálne vzťahy medzi Slovenskom a Francúzskom s dôrazom na možnosti prehĺbenia vzájomnej spolupráce v politickej aj ekonomickej oblasti. „Francúzsko je náš strategický partner, s ktorým sa máme o čom rozprávať. Spája nás veľa historických väzieb a tento rok sme si pripomenuli už 15 rokov partnerstva, ktoré pre nás ostáva silným vyjadrením nášho spojenectva. Slovenská republika je pripravená tieto vzťahy ďalej rozvíjať,“ uviedol štátny tajomník slovenskej diplomacie s odvolaním sa na v poradí štvrtý Akčný plán strategického partnerstva. Prvýkrát ho podpísali predstavitelia Slovenska a Francúzska v roku 2008.

Marek Eštok zároveň priblížil, že budúci rok prinesie pre Slovensko významné európske výročie. „Pripomenieme si 20 rokov od nášho vstupu do Európskej únie a radi by sme túto významnú udalosť oslávili spolu s našimi európskymi partnermi nielen v Bratislave, ale aj v ďalších slovenských regiónoch,“ zdôraznil a pri tejto príležitosti informoval o pozvaní pre štátnu tajomníčku Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Francúzska Laurence Boone na návštevu Slovenskej republiky.

 

Zástupcovia Slovenska a Francúzska diskutovali aj o budúcnosti Európskej únie a jej možnom rozširovaní. Pozitívne zhodnotili výsledky decembrovej Európskej rady, hoci sa na jej rokovaní nepodarilo nájsť spoločnú dohodu na strednodobej revízii viacročného finančného rámca na roky 2021 až 2027. Rozhodujúcou bude podľa nich v tomto smere debata počas mimoriadnej Európskej rady vo februári budúceho roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MZV SR, Foto: Tlačový odbor MZV SR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies