Zvolanie mimoriadnej schôdze je v súlade so zákonmi SR, tvrdí koalícia

NETKY.SK • 19 Február 2020, 11:13 • 2 min
Zvolanie mimoriadnej schôdze je v súlade so zákonmi SR, tvrdí koalícia

BRATISLAVA - Zvolanie aktuálnej mimoriadnej schôdze parlamentu je v poriadku a v súlade zo zákonom. Vyhlásil to poslanec Národnej rady (NR) SR Ľubomír Petrák (Smer-SD). Opoziční poslanci sa podľa neho blokovaním schôdze diskvalifikujú v očiach verejnosti.

slovakia

left justify in out

Bugár viní obe strany

Podpredseda parlamentu Béla Bugár (Most-Híd) si myslí, že by nemuselo k takejto situácii dôjsť, ak by koaliční partneri nezvolali niekoľko dní pred voľbami zbytočne schôdzu. "Pokojne by sme sa mohli pripravovať na voľby," uviedol v dnešných hodinách pred novinármi.

 

img

 

Protestovať dopredu je nemiestne

Podľa Petráka by opoziční poslanci nemali kritizovať opodstatnenosť skráteného legislatívneho konania pri daných návrhoch vopred. "Voči tomuto môžu protestovať iba vo chvíli, keď bude skrátené legislatívne konanie schválené," vyjadril sa s tým, že protestovať dopredu je nemiestne. "Je to čistá obštrukcia parlamentu, ktorá ich diskvalifikuje v očiach verejnosti," dodal. Vláda podľa neho pracuje do posledného dňa a parlament môže rozhodovať do dňa volieb (29. februára 2020).

 

img

 

Obsadenie rokovacieho pultu

Bugár sa podľa svojich slov na tomto "cirkuse" nechce zúčastňovať. "Už sa to nedá odstrániť, naťahuje sa jedna časť poslancov s druhou časťou poslancov," reagoval na obštrukciu opozičných poslancov, ktorí obsadili rečnícky pult v rokovacej sále a nechcú ho opustiť.

 

"To, čo predvádzajú momentálne títo páni a dámy, je naozaj pod úroveň parlamentarizmu a rešpektovania akéhokoľvek normálneho priebehu schôdze," povedal predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák. Dúfa, že poslanci čo najskôr odídu a parlament bude môcť pracovať.

 

img

 

Bernaťák kroku opozičných poslancov nerozumie, prezidentka SR Zuzana Čaputová má podľa neho právo vetovať prípadné schválené zákony. Myslí si, že blokovanie sa deje pre Istanbulský dohovor. "V prípade, ak by Národná rada SR odmietla ratifikáciu Istanbulského dohovoru, prezidentka by už nemala inú možnosť, iba oznámiť, že SR nebude viazaná týmto dohovorom," dodal.

 

Dnešné prerušenie 

Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) v stredu opätovne prerušil rokovanie parlamentu do štvrtka (20. 2.) do 9. hodiny. Dôvodom je pokračujúca obštrukcia nezaradených poslancov okolo Miroslava Beblavého, ktorí nechcú opustiť priestor pred rečníckym pultom.

 

img

 

Reakcia Andreja Danka

Danko ich viackrát vyzval, aby opustili rokovaciu sálu. Neurobili tak. Opoziční poslanci žiadajú, aby Danko podal podnet na Ústavný súd SR, ktorý by v zrýchlenej lehote rozhodol o tom, či bola mimoriadna schôdza zvolaná zákonne a či môže pokračovať.

 

img

 

Hlavné body mimoriadnej schôdze

Poslanci majú na schôdzi prerokovať tri vládne návrhy zákonov v skrátenom režime, ktorými sa má zvýšiť prídavok na dieťa, zaviesť 13. dôchodok a zrušiť zákon o diaľničnej známke. Rovnako sa majú zaoberať aj Istanbulským dohovorom.

 

 

 

 

 

sum luc tur

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona