Sudkyni z kauzy Víchrica pozastavili výkon funkcie!

NETKY.SK • 29 Apríl 2022, 10:08 • 2 min
Sudkyni z kauzy Víchrica pozastavili výkon funkcie!

BRATISLAVA - Sudkyni Okresného súdu (OS) Bratislava I Otílii Dolákovej dočasne pozastavili výkon funkcie. V piatok o tom v odvolacom konaní rozhodol disciplinárny senát Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR.

slovakia

left justify in out

Dôvodom je obvinenie z trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa v rámci kauzy Víchrica. Rozhodnutie je právoplatné.

 

img

 

Výkon funkcie jej dočasne pozastavili až do právoplatného skončenia trestného stíhania v prípade, kde jej bolo vznesené obvinenie. „NSS SR mal za preukázané, že disciplinárne obvinená sudkyňa je naďalej obvinená z úmyselného trestného činu,“ vyhlásila predsedníčka senátu Viola Takáčová. Priblížila, že súd sa v podstatnej časti stotožnil s dôvodmi uvedenými v návrhu ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej na dočasné pozastavenie výkonu funkcie sudkyne.

 

Prečítajte si tiež: Poslanci rokujú o ďalšom osude Roberta Fica

 

„Úrad špeciálnej prokuratúry Najvyššiemu správnemu súdu oznámil, že k 6. aprílu 2022 vyšetrovanie v uvedenej veci nebolo ukončené, nebola podaná obžaloba a nebolo vydané žiadne súdne rozhodnutie,“ ozrejmila Takáčová. Doláková nebola na verejnom zasadnutí osobne prítomná. Svoju neúčasť ospravedlnila pracovnými dôvodmi. Dala súhlas na konanie v jej neprítomnosti.

 

img

 

Podozrivá je z toho, že na základe požiadavky sudcu Vladimíra S. mala rozhodnúť v spore medzi stavebnou firmou a bratislavským magistrátom v prospech žalobcu. A to nie na základe skutkového a právneho stavu, ale na základe požiadavky sudcu. Zároveň mala súhlasiť aj s tým, aby jej Vladimír S. vypracoval rozhodnutie.

 

V novembri 2020 vtedajší disciplinárny senát nevyhovel návrhu ministerky spravodlivosti na dočasné pozastavenie funkcie sudkyne. Senát svoje rozhodnutie zdôvodnil nedostatočným vymedzením stíhaného skutku. Ministerka sa odvolala, argumentuje, že skutok, z ktorého je Doláková podozrivá, súvisel s výkonom funkcie.

 

Možno vás zaujme: Zoroslav Kollár sa priznal k uplácaniu Vladimíra Pčolinského!

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies