Štátny tajomník Korčok prijal novú šéfku rakúskej diplomacie na jej prvej zahraničnej ceste

NETKY.SK • 9 Január 2018, 18:24 • 2 min
Štátny tajomník Korčok prijal novú šéfku rakúskej diplomacie na jej prvej zahraničnej ceste

BRATISLAVA - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok prijal dnes (9. januára 2018) na pôde rezortu diplomacie novú ministerku pre Európu, integráciu a zahraničné veci Rakúskej republiky Karin Kneissl. Išlo vôbec o jej prvú zahraničnú cestu vo funkcii ministerky po vymenovaní novej rakúskej vlády.

slovakia

left justify in out

Počas diskusie obaja ocenili kvalitné susedské vzťahy oboch krajín a vyzdvihli najmä úroveň vzájomnej ekonomickej spolupráce. „Veľmi sa teším, že si pani ministerka za cieľ svojej prvej návštevy vybrala práve Bratislavu. Vnímam to ako potvrdenie toho, že naše krajiny spája nielen geografická blízkosť, ale hlavne celý rad spoločných priorít. Rakúsko je jedným z našich najvýznamnejších ekonomických partnerov a po Holandsku druhým najväčším investorom v SR,“ zdôraznil štátny tajomník. 


Podčiarkli taktiež dôležitosť ďalšieho rozvoja infraštruktúrnych prepojení medzi Rakúskom a Slovenskom, z ktorých profitujú najmä naši občania. Dôležitým prostriedkom prehlbovania našich vzťahov zostáva aj regionálna spolupráca, či už na úrovni Slavkovského formátu, alebo v rámci kooperácie V4 s Rakúskom. Ako  uviedol Korčok, „práve diskusia v rámci menších regionálnych formátov už  v minulosti mnohokrát potvrdila svoje opodstatnenie, keďže pomáha lepšie si vzájomne porozumieť a pochopiť záujmy a problémy partnerov.“

Vzájomná koordinácia je o to dôležitejšia, že s Rakúskom v poslednom období zdieľame viacero spoločných zahranično-politických výziev. SR čaká v budúcom roku predsedníctvo v OBSE, ktoré Rakúsko v predchádzajúcich dňoch úspešne zavŕšilo. Ešte intenzívnejšia je naša spolupráca v rámci európskej agendy. Tu sa naopak na svoje predsedníctvo v Rade EÚ, ktoré Slovensko absolvovalo v roku 2017, pripravuje náš rakúsky partner – v 2. polroku 2018.

Počas diskusie bol okrem bilaterálnej agendy dôraz kladený aj na aktuálne témy európskej politiky -  otázky súvisiace s politikou rozširovania či vývojom v rámci migračnej agendy. „Dlhodobo zdôrazňujeme, že povinné kvóty nesmú byť jediným nástrojom na riešenie migračnej krízy. Som rád, že aj v tejto veľmi citlivej otázke sa s rakúskou ministerkou zhodneme. Prvoradá je úzka spolupráca s krajinami pôvodu a dôsledná ochrana vonkajších hraníc, ktorá je základným predpokladom  riadneho fungovania Schengenu,“ konštatoval v tejto súvislosti I. Korčok.

Karin Kneissl sa po rokovaní s Ivanom Korčokom stretla s ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslavom Lajčákom v jeho kapacite predsedu 72. Valného zhromaždenia OSN, následne absolvovala aj prijatie u prezidenta SR Andreja Kisku.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies