Štátny tajomník Chovanec v Prahe: Pozornosť našich diplomatov sa presunie na ekonomické a inovačné záujmy Slovenska

NETKY.SK • 29 November 2023, 09:30 • 2 min
Štátny tajomník Chovanec v Prahe: Pozornosť našich diplomatov sa presunie na ekonomické a inovačné záujmy Slovenska

PRAHA - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Rastislav Chovanec sa 28. novembra 2023 zúčastnil na medzinárodnej konferencii Visegrad4Business v Prahe.

slovakia

left justify in out

Za účasti štátnych tajomníkov rezortov diplomacie krajín V4 a dvoch stoviek podnikateľov boli na konferencii, zorganizovanej Radou slovenských exportérov, prediskutované otázky podporných nástrojov štátnych a neštátnych aktérov v oblasti proexportnej politiky. Panelisti z krajín V4 upozornili na riziko zaostávania regiónu v digitálnej transformácii a v produktivite.

Pomoc štátu v internacionalizácii podnikania a pri hľadaní nových ekonomických modelov pre zachovanie konkurencieschopnosti na zahraničných trhoch je pre podnikateľské subjekty nevyhnutná. Ďalšími diskutovanými témami boli otázky obnovy Ukrajiny, či budovanie kapacít V4 v obrannom priemysle.

 

Rastislav Chovanec vo svojom vystúpení zdôraznil potrebu zamerať sa na poskytovanie podpory slovenským firmám v zahraničí. „Bol by som rád, aby sa ekonomická diplomacia a inovácie stali výraznou súčasťou našej zahraničnopolitickej agendy. To povedie aj k zmenám v úlohách diplomatov. Ich pozornosť sa presunie na ekonomické a inovačné záujmy Slovenska a našich spoločností,“ vyhlásil Chovanec.

Počas pracovného rokovania so štátnym tajomníkom Ministerstva zahraničných vecí Českej republiky Jiřím Kozákom na okraj konferencie štátny tajomník Chovanec vyjadril presvedčenie, že „krajiny V4 dokážu spoločne dosiahnuť viac ako samostatne. Príkladom je obchodná spolupráca s Nemeckom, pre ktoré je V4 ako celok najväčším partnerom.”



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MZV SR, Foto: TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies