Štátne vlaky očakávajú tento rok takmer 55 miliónov cestujúcich

NETKY.SK • 31 December 2015, 09:27 • 2 min
Štátne vlaky očakávajú tento rok takmer 55 miliónov cestujúcich

BRATISLAVA - Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. (ZSSK) očakáva, že v tomto roku prepraví v dotovaných vlakoch jazdiacich na objednávku štátu necelých 55 miliónov cestujúcich.

slovakia

left justify in out

Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa štátneho osobného vlakového dopravcu Jana Morháčová na základe aktualizovaných odhadov.  "Približne 40 % predstavujú cestujúci na bezplatnú prepravu. Výsledky budú známe po skončení hospodárskeho roka," uviedla.


Počet cestujúcich v štátnych vlakoch premávajúcich vo verejnom záujme, bez komerčných InterCity (IC) vlakov, dosiahol za desať mesiacov tohto roka 46,6 milióna. Z toho v rámci bezplatnej prepravy 20,2 milióna osôb, čiže 43,3 %. ZSSK v roku 2014 prepravila 47,3 milióna cestujúcich, čo bolo medziročne o 3 milióny, resp. o 6,8 % viac. V porovnaní s plánom išlo o nárast o 1,8 milióna ľudí, alebo o 3,9 %. Preprava cestujúcich vzrástla tretí rok za sebou. Dopravné výkony vlani dosiahli 30,8 mil. vlakových kilometrov, vrátane náhradnej autobusovej dopravy, a medziročne vzrástli o 353 tis. kilometrov.


Ku koncu novembra 2015 ZSSK evidovala vyše 851 tisíc registrácií na bezplatnú prepravu spomedzi žiakov, študentov a dôchodcov. Predstavovalo to zhruba 37 % z 2,281 milióna ľudí s právom na bezplatnú prepravu vo vlakoch. Z celkového počtu zaregistrovaných na bezplatnú prepravu bolo 831 tisíc občanov SR, teda 97,63 %. Na deti a študentov pripadlo 406,6 tisíca registrácií (47,7 %) a na dôchodcov vyše 445 tisíc registrácií (52,3 %).


ZSSK mala od štátu na zabezpečenie prevádzky vlakov vo verejnom záujme v tomto roku vyčlenených 209,56 mil. eur. V porovnaní s rokom 2014 je to o 12 mil. eur viac. Nárast dotácií bol určený na zvýšené náklady a kompenzáciu výpadku tržieb (z bezplatnej prepravy). Bezplatná preprava, ktorá funguje od 17. novembra 2014 v dotovaných vlakoch, a zvýšenie zľavy na cestovanie za prácou vlakmi na 50 % od februára 2015 by sa mohla prejaviť na výpadku tržieb štátneho dopravcu v tomto roku predbežne o 20 mil. eur. Bez zohľadnenia nárastu tržieb v dôsledku navýšenia vlakových kilometrov by táto suma mohla byť 22 mil. eur. Vyplýva to z priebežnej informácie ZSSK o priebehu realizácie bezplatnej prepravy k 31. júlu 2015.


Ministerstvo dopravy tvrdí, že minimálna suma 13 mil. eur (pre ZSSK 12 mil. eur, pre RegioJet 1 mil. eur) na kompenzáciu výpadku tržieb osobných dopravcov za bezplatnú prepravu vlakmi je stále platná. "Vyčísliť konkrétne náklady na bezplatnú prepravu bude možné až po finančnom vyhodnotení aktuálneho roka a po vyhodnotení Zmluvy o dopravných službách vo verejnom záujme," informoval rezortný hovorca Martin Kóňa. Niektorí odborníci predpokladajú, že konečná suma za bezplatnú prepravu sa oproti plánovanej môže zvýšiť.


Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. vznikla ako samostatný osobný dopravca začiatkom roku 2005. Je jedným z troch nástupníckych podnikov bývalých jednotných železníc, má základné imanie 212,44 mil. eur, jej jediným akcionárom je štát v zastúpení Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. Spoločnosť vykonáva osobnú dopravu vo verejnom záujme na základe objednávky ministerstva a IC vlaky prevádzkuje na vlastné náklady bez podpory štátu (do 18. januára 2016).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies