Staronovým šéfom MAAE bude japonský diplomat Jukija Amano

NETKY.SK • 4 Január 2017, 10:10 • 2 min
Staronovým šéfom MAAE bude japonský diplomat Jukija Amano

VIEDEŇ - Jukija Amano má všetky predpoklady na to, aby ho opätovne zvolili za generálneho riaditeľa Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), keďže sa proti jeho voľbe neozvali žiadne opozičné hlasy a záujem o kandidatúru neprejavil nijaký iný kandidát.

slovakia

left justify in out

Očakáva sa teda, že tento 69-ročný Japonec zostane vo vedúcej pozícii MAAE ďalšie štyri roky, informoval dnes denník The Japan Times. Bude to však musieť v marci schváliť ešte predstavenstvo MAAE, ako aj valné zhromaždenie tejto medzinárodnej inštitúcie, ktoré sa uskutoční v septembri.

Amano bude počas mandátu čeliť problematike, akou je jadrové odzbrojovanie vrátane Severnej Kórey, ktorá v rozpore s požiadavkami medzinárodného spoločenstva uskutočňuje atómové skúšky. Amano tiež plánuje posilniť úlohu MAAE v dohľade nad dodržiavaním iránskej jadrovej dohody.

Amano podľa diplomatických zdrojov presadzuje i ostražitosť v súvislosti s bezpečnosťou atómových elektrární, pričom dohliadal aj na vypracovanie správy o fukušimskej jadrovej kríze.

Kandidatúru na post šéfa MAAE so sídlom vo Viedni bolo možné podať do soboty. Amano sa prvého mandátu generálneho riaditeľa MAAE ujal v decembri 2009 a aktuálne slúži druhé funkčné obdobie.




 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies