Stará kauza Eugena Č. pred pezinským súdom

NETKY.SK • 22 September 2014, 10:31 • 2 min
Stará kauza Eugena Č. pred pezinským súdom

BRATISLAVA – Špecializovaný trestný súd v Pezinku by sa mal v utorok po tretíkrát začať zaoberať prípadom korupcie pri výstavbe bytov na košickom sídlisku Dargovských hrdinov.

slovakia

left justify in out

V prípade je obžalovaný aj bývalý košický viceprimátor Eugen Č. Najvyšší súd SR prípad už dvakrát vrátil na pezinský súd. Po prvýkrát po odsudzujúcom rozsudku a druhýkrát po oslobodzujúcom. NS SR si podľa žalujúceho prokurátora osvojil jeho argumentáciu v odvolaní, že obžalovaných nemožno zbaviť viny. Prípad by mali podľa NS SR prekvalifikovať na nepriamu korupciu. Pojednávať sa malo už v januári, ale pre sťažnosť na ústavný súd jedného z obžalovaných Ladislava P. súd v tejto kauze nepojednával.

 

V apríli 2012 najvyšší súd zrušil v poradí druhý rozsudok z mája 2011, ktorým obžalovaných oslobodili. Dôvodom vtedajšieho oslobodenia bola skutočnosť, že hlavný svedok vypovedal na viacerých pojednávaniach o rovnakých situáciách rôzne a preto musel súd rozhodnúť v pochybnostiach v prospech obžalovaných. Eugena Č. prvý raz neprávoplatne odsúdil 19. januára 2009 vtedy ešte Špeciálny súd v Pezinku na šesť rokov väzenia v prvej nápravnovýchovnej skupine a finančný trest 20 000 eur. Rovnaký trest vymeral spoluobžalovaným - podnikateľovi Viktorovi K. a právnikovi Ladislavovi P. Trojica sa odvolala a Najvyšší súd SR rozsudok zrušil a nariadil prípad opäť v potrebnom rozsahu prerokovať a rozhodnúť. 

 

Kauza sa začala na jeseň v roku 2002. Trojica obžalovaných si podľa prokuratúry zapýtala 600 000 eur od štatutára firmy KAME Maroša Merjavého, ktorý neskôr aj na údajnú korupciu upozornil. V tom čase sa jeho firma stala generálnym dodávateľom výstavby nájomných bytov na sídlisku Dargovských hrdinov v Košiciach. Na výstavbu bytov mesto potrebovalo peniaze zo Štátneho fondu rozvoja bývania. Eugen Č., Ladislav P. a Viktor K. podľa prokuratúry prisľúbili za províziu štatutárovi spoločnosti KAME zabezpečiť dotácie viac ako šesť miliónov eur. Štatutár KAME na dohodu pristúpil a v novembri 2002 im podľa obžaloby odovzdal takmer 300 000 eur. Onedlho údajne požiadali aj o druhú polovicu peňazí, podnikateľ sa však obrátil na políciu a spolupracoval ako agent. Polícia zadržala Eugena Č. a Ladislava P. 10. marca 2004 pri preberaní 33 194 eur. Súd ich následne zobral do väzby, z ktorej boli v novembri 2004 prepustení a stíhaní na slobode. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies