Standard & Poor's zhoršila rating Európskej únie

NETKY.SK • 20 December 2013, 10:06 • 2 min
Standard & Poor's zhoršila rating Európskej únie

BRUSEL - Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's (S&P) znížila rating dlhodobých záväzkov Európskej únie (EÚ) na úroveň AA+ zo stupňa AAA. Svoj piatkový krok odôvodnila rastúcim napätím pri vyjednávaniach o rozpočte.

slovakia

left justify in out

Hodnotenie úverovej spoľahlivosti EÚ agentúra zhoršila po tom, ako v uplynulých mesiacoch znížila ratingy viacerých členských krajín únie. "Podľa nášho názoru celková dôveryhodnosť 28-člennej Európskej únie sa zhoršila," uviedla S&P vo vyhlásení.

Agentúra uviedla, že rokovania o rozpočte EÚ sa stali spornejšie, čo podľa nej signalizuje rastúce ohrozenie podpory únie zo strany niektorých členských krajín. S&P konštatovala, že súdržnosť medzi členskými krajinami EÚ sa zmenšila a niektorí by mohli odmietnuť prispievať do rozpočtu únie na proporčnej báze. Negatívny výhľad ratingu Európskej únie agentúra pridelila už v januári 2012 a odvtedy zhoršila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Francúzska, Talianska, Španielska, Malty, Slovinska, Cypru a Holandska. Ratingová agentúra poznamenala, že po tom, ako v novembri zhoršila hodnotenie Holandska, zostalo v rámci únie iba šesť členských krajín s ratingovou známkou na najvyššom stupni AAA. Európska únia si môže požičiavať vo svojom mene. K decembru 2013 podľa údajov S&P mala úvery v sume 56 mld. eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies