Stalo sa 28. februára

NETKY.SK • 28 Február 2013, 08:20 • 2 min
Stalo sa 28. februára

Stalo sa 28. februára - Life style Narodenia 1911 - narodil sa český režisér a scenárista Otakar Vávra.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia 

1911 - narodil sa český režisér a scenárista Otakar Vávra. Vyštudoval architektúru, celý život sa však venoval scenáristike a filmovaniu. Autor scenárov k filmom: Vdavky Nanynky Kulichovy, Jedenácté přikázání, Hlídač č. 47, Mravnost nadevše a i. V režisérskej tvorbe sa zameral na adaptácie významných diel českej literatúry: Filosofská historie, Panenství, Kouzelný dům, Pacientka dr. Hegla, Pohádka máje, Předtucha, Němá barikáda, Krakatit, Občan Brych, Policejní hodina, Zlatá reneta, Romance pro křídlovku, Třináctá komnata, Kladivo na čarodějnice. České dejiny zobrazil vo filmoch: Cech panen kutnohorských, Jan Hus, Jan Žižka, Proti všem, Dny zrady, Osvobození Prahy, Putování Jana Amose, Oldřich a Božena, Evropa tančila valčík. Dlhoročný pedagóg FAMU, autor kníh Zamyšlení režiséra a Podivný život režiséra. Českého leva za dlhoročný umelecký prínos získal v roku 2001. Pri príležitosti svojich stých narodenín vydal knihu Paměti aneb Moje filmové 100letí. Jeho partnerka, režisérka Jitka Němcová o ňom nakrútila dokument Stovku má člověk jednou za život. Zomrel v roku 2011. 

1944 - narodila sa česká herečka a výtvarníčka Věra Křesadlová. Dlhoročná členka pražského divadla Semafor. Známa z filmov tzv. českej novej vlny: Konkurs, Zločin v dívčí škole, Intimní osvětlení, Žert, Skřivánci na niti, ale i novších, napr. Akumulátor 1, Nejasná zpráva o konci světa, Medvídek, Případ nevěrné Kláry. Bola vydatá za režiséra Miloša Formana, s ktorým má synov - dvojčatá Petra a Matěja. V súčasnosti sa venuje výrobe vitrážových lámp. 

1945 - narodil sa americký herec a hráč amerického futbalu Bubba Smith. Preslávil sa predovšetkým ako Moses Hightower z filmovej série Policajná akadémia. Už počas štúdií na Michigan State University hral americký futbal. V drafte v roku 1967 si ho vybral tím Baltimore Colts, za ktorý odohral päť sezón a vyhral s ním aj Super Bowl. Následne odohral po dve sezóny v kluboch Oakland Raiders a Houston Oilers. Po ukončení hráčskej kariéry sa z neho stal herec, debutoval v roku 1978 v seriáli Wonder Woman a v televíznom filme Superdome. Preslávila ho však postava Mosesa Hightowera, ktorú v rokoch 1984 až 1989 stvárnil v prvých šiestich dieloch Policajnej akadémie. Okrem toho si zahral napríklad aj v seriáloch Good Times, Charlieho anjeli alebo Ženatý so záväzkami. Zomrel v roku 2011. 

1957 - narodil sa americký herec, scenárista a režisér John Turturro. Z filmografie: Konaj správne, Millerova križovatka, Barton Fink, Quiz Show, Big Lebowski, Braček, kde si?, Transformers. 

1958 - narodila sa paralympionička Katarína Brandoburová. Tlmočníčka a prekladateľka, ktorá do paralympijského športového sveta vstúpila po nadkolennej amputácii ľavej nohy ako reprezentantka v atletike. Od roku 1981 mnohonásobná majsterka ČSFR a SR a držiteľka viacerých medailí z medzinárodných šampionátov v hode diskom, oštepom a vrhu guľou. V rokoch 1997 - 2002 pôsobila ako generálna tajomníčka Slovenského paralympijského výboru (SPV). Zomrela v roku 2005. 

1973 - narodil sa bývalý kanadský hokejista Eric Lindros. V NHL pôsobil v rokoch 1992 až 2007, pričom hrával v kluboch Philadelphia Flyers, New York Rangers, Toronto Maple Leafs a Dallas Stars. S kanadským národným tímom získal zlatú medailu na ZOH 2002 v Salt Lake City a striebornú na ZOH 1992 v Albertville. 

1977 - narodil sa herec Lukáš Latinák. Pôsobí v bratislavskom divadle Astorka Korzo´90, hosťuje i v iných divadlách. Hral napr. vo filmoch Krajinka, Útek do Budína, Kruté radosti, Děvčátko, Návrat bocianov, Muzika, Nedodržaný sľub, Nebo, peklo...zem, Legenda o lietajúcom Cypriánovi, eŠteBák. 

1984 - narodila sa česká topmodelka Karolina Kurková. 

1985 - narodila sa srbská tenistka Jelena Janković. Finalistka US Open 2008. 

1988 - narodila sa česká hudobníčka a herečka Markéta Irglová. Spolu s írskym hudobníkom Glennom Hansardom získala v roku 2008 Oscara za Najlepšiu filmovú pieseň - Falling Slowly z filmu Once. Obaja si tiež v tomto filme zahrali. Spolu s Hansardom vydala tri albumy The Swell Season, soundtrack Once a Strict Joy. V roku 2011 jej vyšiel debutový sólový album Anar. 


Úmrtia 

1895 - zomrel športovec Ferdinand Martinengo, jeden z priekopníkov telesnej výchovy na Slovensku. Venoval sa šermu a v Bratislave založil súkromnú šermiarsku školu. Venoval sa však aj iným športom, napríklad veslovaniu. Založil Bratislavský dobrovoľný hasičský spolok a staral sa o chudobných študentov. Narodil sa v roku 1821. 

1986 - v centre Štokholmu zastrelil neznámy páchateľ švédskeho ministerského predsedu Olofa Palmeho. Palme vstúpil do medzinárodného povedomia svojou angažovanosťou pri odzbrojovaní Východu a Západu, usiloval sa o vytvorenie bezjadrového pásma v Európe. Narodil sa v roku 1927. 

2011 - zomrela francúzska herečka Annie Girardot. Herectvo absolvovala na parížskom konzervatóriu. V rokoch 1954 - 1957 bola členkou Comédie-Française, vystupovala v kabaretoch i v televízii. Z filmov: Rocco a jeho bratia, Stará panna, Najcennejšie, čo mám, Prežiť si svoje peklo, Nežné kura, Ukradli torzo Jupitera!, Pianistka, Utajený. Narodila sa v roku 1931.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies