Stalo sa 26. júna

NETKY.SK • 25 Jún 2012, 20:27 • 2 min
 Stalo sa 26. júna

Stalo sa 26. júna - Life style 26.

slovakia

left justify in out

img

26. júna Medzinárodný deň proti zneužívaniu drog Medzinárodný deň na podporu obetí mučenia
Narodenia
1824 - narodil sa škótsko-írsky fyzik William Thomson, známy ako lord Kelvin. Zaoberal sa najmä elektrinou a magnetizmom, spoluzakladateľ termodynamiky, autor teplotnej stupnice nazvanej jeho menom, spoluobjaviteľ javu nazvaného Joule-Thomsonov efekt. Skúmal vek Zeme na základe geotermických úvah. Zomrel v roku 1907.
1918 - narodil sa český režisér Jiří Krejčík. Svoj prvý celovečerný film Týden v tichém domě na motívy poviedok Jana Nerudy nakrútil v roku 1947. Medzi jeho významné snímky patria filmové psychologické drámy Svědomí, Probuzení, osobité prepisy literárnych diel Vyšší princip, Labyrint srdce, Polnočná omša, Prodavač humoru, životopisný film Božská Ema i satirické komédie Svatba jako řemen a Pension pro svobodné pány. Často pôsobil v televízii, bol hosťujúcim režisérom v Divadle Na zábradlí i v Činohernom klube v Prahe. O svojom živote a práci nakrútil autobiografický film Vyšší princip Jiřího Krejčíka. Sporadicky sa objavuje ako herec vo filmoch svojich kolegov. Účinkoval napríklad vo filmoch Slavnosti sněženek, Pelíšky a v seriáli Cukrárna.
1956 - narodil sa americký hudobník a herec Chris Isaak. Jeho tvorbu ovplyvnil najmä Elvis Presley. Začínal v kluboch, v roku 1984 založil trio Silvertone. Úspech mala v roku 1989 inštrumentálna verzia piesne Wicked Game vo filme Divokosť v srdci Davida Lyncha. Albumy: Heart Shaped World, Wicked Game, Forever Blue, Speak of the Devil, Always Got Tonight, Mr. Lucky, Beyond the Sun. Účinkoval napríklad vo filmoch Mlčanie jahniat, Twin Peaks, Malý Budha a i.
1962 - narodil sa hudobník Andrej Šeban. Spolupracoval napríklad so skupinou Demikát, Richardom Müllerom, Petrom Lipom, Pavlom Hammelom a množstvom ďalších hudobníkov. Pôsobil tiež vo formácii Free Faces, ktorej členmi boli okrem neho Marcel Buntaj, Oskar Rózsa a Maroš Hečko. Po jej rozpade sa Šeban vydal na sólovú dráhu. Albumy: Bezvetrie, Spaceboys - Polymusic, Sklony a Časozber.
1970 - narodil sa americký herec Chris O'Donnell. Známy je napríklad z filmu Vôňa ženy, ktorý mu v roku 1993 vyniesol nomináciu na Zlatý glóbus v kategórii Najlepší herec vo vedľajšej úlohe. Ďalej hral napríklad vo filmoch Traja mušketieri, Batman navždy, Láska a vojna, Batman a Robin, Ženích na úteku, Vertical Limit, Bavme sa o sexe, Max Payne a i.
1972 - narodil sa český herec Saša Rašilov ml. Pôsobí v pražských divadlách, v súčasnosti je členom Činohry Národního divadla v Prahe. Z filmografie: Šakalí léta, Samotáři, Milenci a vrazi, Duše jako kaviár, Román pro ženy, Účastníci zájezdu, ROMing, Dažďová víla, Bastardi, Hranaři. Je tiež úspešným televíznym hercom a venuje sa dabingu, za ktorý získal Cenu Františka Filipovského. Jeho manželkou je herečka Vanda Hybnerová.
Úmrtia
1973 - zomrela herečka Eva Poláková. Bola členkou Štátneho divadla v Košiciach, Štátneho divadla v Ostrave a Činohry Slovenského národného divadla v Bratislave. Hrala tiež vo filmoch Posledná bosorka, Smrt si říká Engelchen, Námestie svätej Alžbety. Účinkovala aj v rozhlase. Narodila sa v roku 1935.
Ostatné udalosti
1483 - Richard III. (1452 - 1485) sa stal kráľom Anglicka. Vládu prevzal po smrti svojho brata, kráľa Eduarda IV., keď dal uväzniť a zavraždiť svojho synovca, nástupníka trónu Eduarda V., spolu s jeho mladším bratom. Richard III. je prototypom negatívneho hrdinu z rovnomennej Shakespearovej drámy.
1963 - John F. Kennedy v Berlíne vyhlásil: Ich bin ein Berliner. Touto slávnou vetou sa pokúsil vyjadriť solidaritu Berlínčanom.
1977 - kráľ rock'n'rollu Elvis Presley odohral svoj posledný koncert v Market Square Arena v Indianapolise.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies