Stalo sa 22. októbra

NETKY.SK • 21 Október 2012, 18:45 • 2 min
Stalo sa 22. októbra

Stalo sa 22. októbra - Life style Narodenia 1844 - narodila sa francúzska herečka Sarah Bernhardt.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia 

1844 - narodila sa francúzska herečka Sarah Bernhardt. Začínala v Comédie Française v Paríži a hosťovala v mnohých európskych a amerických divadlách. Od roku 1899 viedla Téâtre Sarah Bernhardt. Účinkovala vo filmoch Tosca, Dáma s kaméliami, Kráľovná Alžbeta a ďalších. Autorka pamätí Ma double vie - Môj dvojaký život. Zomrela v roku 1923. 

1943 - narodila sa francúzska herečka Catherine Deneuve. Po hlavnej roli v hudobnej komédii Dáždničky zo Cherbourgu sa zaradila medzi najvyhľadávanejšie a najpopulárnejšie herečky francúzskeho filmu. Držiteľka prestížnych filmových ocenení - Cézara za úlohy vo filmoch Posledné metro a Indočína, Zlatého medveďa za celoživotné dielo a nominácie na Oscara za najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe vo filme Indočína. Z ďalších filmov: Hnus, Tristana, Afričan, Dúfajme, že to bude dievčatko, Východ-Západ, Čas znova nájdený, Tanečnica v tme, 8 žien, Profesionálna manželka a i. 

1968 - narodil sa jamajský reggae spevák Shaggy, vl. m. Orville Richard Burrell. V roku 1988 nastúpil do amerického námorníctva, slúžil aj vo vojne v Perzskom zálive, práve tam vraj dostal nápad na svoj neskorší hit Boombastic. Už v roku 1993 zažiaril piesňou Oh Carolina. Z albumov: Boombastic, Hot Shot, Clothes Drop, Intoxication, Summer In Kingston a i. 

1974 - narodil sa hokejista Miroslav Šatan. S hokejom začal v rodných Topoľčanoch. Trenčianskej Dukle pomohol v prvom ročníku slovenskej extraligy k titulu. Od sezóny 1994/1995 hral v zámorí, v NHL začal v Edmontone, odkiaľ prešiel do Buffala, kde odohral osem sezón. V ročníku 2004/2005 počas lockoutu v NHL pôsobil v Slovane Bratislava. V roku 2005 podpísal zmluvu s New York Islanders, odkiaľ v ročníku 2008/2009 prešiel do Pittsburgh Penguins (v júni 2009 vybojoval s tímom NHL Pittsburgh Penguins Stanleyho pohár) a v nasledujúcej sezóne pôsobil v Boston Bruins. Minulú sezónu začínal v bratislavskom Slovane a neskôr sa stal hráčom OHK Dinamo Moskva, v súčasnosti je opäť v bratislavskom Slovane, ktorý je slovenským zástupcom v Kontinentálnej hokejovej lige (KHL). Ako kapitán priviedol slovenskú reprezentáciu na majstrovstvách sveta k trom medailám: zlatej (2002), striebornej (2000) a bronzovej (2003). 

1983 - narodil sa britský rapper, spevák, herec a režisér Plan B, vl. m. Benjamin Paul Ballance-Drew. Albumy: Who Needs Actions When You Got Words, The Defamation of Strickland Banks a Ill Manors. Zahral si v snímkach ako napr. Adulthood, Harry Brown, 4.3.2.1, Ill Manors. 

Úmrtia 

1987 - zomrel taliansky herec Lino Ventura. Pochádzal z talianskej Parmy, no od detstva vyrastal v Paríži. Napriek tomu, že vo Francúzsku prežil väčšinu svojho života, nikdy si nevzal francúzske občianstvo. V mladosti sa venoval zápaseniu a v roku 1950 bol dokonca majstrom Európy v gréckorímskom zápasení. Filmovú kariéru začal v roku 1954 snímkou Nesiahajte na prachy, v ktorej si zahral s Jeanom Gabinom. Vďaka svojej vyšportovanej postave spočiatku hrával najmä tvrdých mužov, postupne sa však vypracoval na charakterového herca. Z filmov, v ktorých účinkoval: Komisár Maigret kladie pascu, Výťah na popravisko, Montparnasse 19, Sicílsky klan, Valachiho svedectvo, Dotyk medúzy, Svedok, Bedári, Sto dní v Palerme a i. Zaskvel sa i v dráme Bedári, za ktorú ho v roku 1983 nominovali na francúzsku filmovú cenu Cézar. Narodil sa v roku 1919. 

Ostatné udalosti 

1964 - francúzskemu spisovateľovi a filozofovi Jean-Paulovi Sartrovi udelili Nobelovu cenu, on ju však odmietol. 

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies