Stalo sa 18. augusta

NETKY.SK • 18 August 2012, 14:20 • 2 min
 Stalo sa 18. augusta

Stalo sa 18. augusta - Life style Narodenia 1933 - narodil sa francúzsko-poľský režisér Roman Polański.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia 
 
1933 - narodil sa francúzsko-poľský režisér Roman Polański. Jeho prvé filmy, nakrútené ešte v Európe, získali prestížne ocenenia, napríklad debut Nôž vo vode nominovali na Oscara v kategórii cudzojazyčných filmov. V polovici šesťdesiatych rokov odišiel do Hollywoodu. Vo filmoch uplatňuje psychologický prístup k problematike. Nakrútil adaptáciu divadelnej hry Williama Shakespeara Macbeth a mnoho ďalších filmov ako napríklad Hnus, Slepá ulička, Ples upírov, Rosemary má dieťatko, Čínska štvrť, Nájomník, Tess, Smrť a dievča, Deviata brána, Oliver Twist, Muž v tieni, Carnage. Film Pianista získal Zlatú palmu na 55. festivale v Cannes, dve ceny Britskej akadémie filmových a televíznych umení a tri Oscary - za réžiu, scenár a stvárnenie hlavnej mužskej úlohy (Adrien Brody). 
 
1936 - narodil sa americký herec a režisér Robert Redford. Absolvoval Akadémiu dramatických umení v New Yorku. Z filmov: Štvanica, Bosé nohy v parku, Willie Boy, Butch Cassidy a Sundance Kid, Kandidát, Jeremiah Johnson, Takí sme boli, Podraz, Veľký Gatsby, Tri dni Kondora, Všetci prezidentovi muži, Brubaker, Sliediči, Neslušný návrh, Spy Game, Žiť po svojom. Presadil sa i ako producent a režisér: Obyčajní ľudia - Oscar za réžiu, Vojna o fazuľové pole, A rieka tečie, Quiz Show, Zaklínač koní, Legenda o slávnom návrate, Hrdinovia a zbabelci. Angažuje sa v ekológii. Na začiatku 90. rokov založil v meste Sundance stredisko pre mladých filmárov Sundance Institute, kde sa každoročne koná festival nezávislého filmu. 
 
1952 - narodil sa americký herec, spevák a tanečník Patrick Swayze. Ako syn tanečnice sa od malička venoval tancu, ktorý študoval aj v New Yorku. Presadil sa na Broadwayi úlohou tanečníka Dannyho Zuka v muzikáli Pomáda a hviezdou sa stal po nakrútení tanečného filmu Hriešny tanec. Ďalej hral napríklad vo filmoch: Duch, Bod zlomu, Donnie Darko, Hriešny tanec 2, Univerzálna upratovačka a mnohých iných. Zomrel v roku 2009. 
 
1969 - narodil sa americký rapper Masta Killa, vl. m. Elgin Turner. Je členom skupiny Wu-Tang Clan, s ktorou má na konte zatiaľ päť albumov. Svoju debutovú sólovku s názvom No Said Date vydal v roku 2004. O dva roky neskôr na ňu nadviazal albumom Made in Brooklyn. 
 
1969 - narodil sa americký herec Christian Slater. Z filmografie: Meno ruže, Heathers, Robin Hood - Kráľ zbojníkov, Gangstri, Pravdivá romanca, Interview s upírom, Šialenec z Alcatrazu, 3000 míľ na úteku, He Was a Quiet Man. 
 
1969 - narodil sa americký rapper a hudobník Everlast, vl. m. Erik Francis Schrody. Albumy: Forever Everlasting, Whitey Ford Sings the Blues, Eat at Whitey's, White Trash Beautiful, Love, War and the Ghost of Whitey Ford, Songs of the Ungrateful Living. Pôsobil tiež vo formáciach House Of Pain a La Coka Nostra. 
 
1969 - narodil sa americký herec, režisér a scenárista Edward Norton. Jeden z najtalentovanejších hercov súčasnosti sa v Hollywoode presadil už svojím filmovým debutom - kriminálnym trilerom Prvotný strach. Postava psychicky narušeného zločinca Aarona Stamplera mu v roku 1997 vyniesla Zlatý glóbus a nomináciu na Oscara. Druhú nomináciu na cenu americkej Akadémie filmových umení a vied si vyslúžil v roku 1999 hlavnou úlohou v kriminálnej dráme Kult hákového kríža. Z ďalších filmov: Všetci hovoria: Milujem ťa, Ľud verzus Larry Flynt, Hráči, Klub bitkárov, Kto z koho, 25. hodina, Frida, Červený drak, Lúpež po taliansky, Kráľovstvo nebeské, Cudzinec, Iluzionista, Farebný závoj, Neuveriteľný Hulk, Česť a sláva, Leaves of Grass, Bourneov odkaz a i. Režíroval napr. komédiu Kňaz, rabín a blondínka alebo keď sa traja majú radi, v ktorej si aj zahral. 
 
1970 - narodil sa americký herec Malcolm-Jamal Warner. Slovenským divákom je známy predovšetkým ako Theo z populárneho seriálu Show Billa Cosbyho. Účinkoval i v ďalších televíznych seriáloch, pôsobí aj ako režisér a producent. 
 
1974 - narodila sa česká herečka Lucie Benešová. Z filmov: Zastihla mě noc, Sametoví vrazi, Bobule, Polski film. Známa je tiež zo seriálov On je žena! a Horákovi. 
 
Úmrtia 
 
1998 - zomrel český chemik Otto Wichterle, jeden zo zakladateľov československej makromolekulárnej chémie, v rokoch 1990 - 1993 predseda ČSAV. Prispel k čs. výrobe silonu, spolutvorca hydrogelov, objaviteľ kontaktných šošoviek. Narodil sa v roku 1913. 
 
Ostatné udalosti 
 
1958 - v USA vyšiel kontroverzný román ruského spisovateľa Vladimira Nabokova Lolita, ktorý zabezpečil autorovi celosvetovú popularitu a dočkal sa dvoch filmových spracovaní. 
 
1962 - Ringo Starr po prvý raz vystupoval so skupinou The Beatles ako jej plnohodnotný člen.
 
Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies