Stalo sa 18. apríla

NETKY.SK • 18 Apríl 2012, 05:22 • 2 min
Stalo sa 18. apríla

Stalo sa 18. apríla - Life style   18.

slovakia

left justify in out

 

img

18. apríla Svetový deň kultúrneho dedičstva (UNESCO) Svetový deň rádioamatérov
Narodenia
1937 - narodil sa český architekt Jan Kaplický. Vyštudoval VŠUP v Prahe, v roku 1968 emigroval, žil v Londýne, kde v roku 1979 založil štúdio Future Systems. Za stavbu Lord´s Media Centrum v Londýne bol ocenený prestížnou Stirling Prize, zaujal aj obchodným centrom Selfridges Building v Birminghame a mnohými ďalšími stavbami. Autor návrhu budovy Národní knihovny v Prahe, nazývanej chobotnica alebo blob, ktorá vyvolala búrlivé reakcie u Pražanov i v celej Českej republike. Zomrel v roku 2009.
1951 - narodila sa česká herečka Naďa Konvalinková. Začínala v divadle v Plzni, neskôr hrala v Městských divadlách pražských. Filmy: Honza málem králem, Adéla ještě nevečeřela, Mladý muž a bílá velryba, Srdečný pozdrav ze zeměkoule, Andělské oči, Nesmrtelná teta, Andělská tvář, Jak se krotí krokodýli, Líbáš jako Bůh a i. Účinkuje v televízii, napríklad v seriáloch: Nemocnice na okraji města po dvaceti letech, Cukrárna, Saxána a Lexikon kouzel.
1961 - narodil sa český herec Pavel Kříž. Slávnym sa stal najmä vďaka postave Štěpána v "básnickej" trilógii režiséra Dušana Kleina - Jak svět přichází o básníky, Jak básníci přicházejí o iluze a Jak básníkům chutná život. V roku 1987 emigroval do Kanady, kde na univerzite vo Vancouveri absolvoval štúdium psychoterapie. Po novembri 1989 si zahral v ďalšom pokračovaní Básnikov s názvom Konec básníků v Čechách. Kariéru filmového lekára ukončil ako šťastný otec v roku 2004 vo filme Jak básníci neztrácejí naději. Popri úspešných "Básnikoch" si Pavel Kříž zahral v 80. rokoch v rozprávke O statečném kováři či v kritikmi ocenenej snímke Levé křídlo. V deväťdesiatych rokoch spolupracoval s Kleinom aj na filmoch Andělské oči a První a poslední. Objavil sa i v televíznych filmoch ako Naše deti, Vůně vanilky, Doktor Živago, I ve smrti sami a Hranice. Zároveň účinkoval aj v činohre Národního divadla v Prahe. Na začiatku 21. storočia si zahral v seriáloch Přízraky mezi námi, Na zámku, Kobova garáž, Deti Duny či Ulice. Účinkoval napríklad aj v dráme Nedodržaný sľub Jiřího Chlumského.
Úmrtia
1955 - zomrel nemecko-švajčiarsko-americký teoretický fyzik Albert Einstein, ktorý je považovaný za najvýznamnejšieho vedca 20. storočia. Sformuloval teóriu relativity a významne prispel k rozvoju kvantovej mechaniky, štatistickej mechaniky a kozmológie. V roku 1921 mu bola za vysvetlenie fotoelektrického javu a zásluhy v oblasti teoretickej fyziky udelená Nobelova cena za fyziku. Narodil sa v roku 1879.
2002 - zomrel nórsky archeológ, etnograf a zoológ Thor Heyerdahl. V roku 1947 na lodi Kon-Tiki z balzového dreva za 101 dní prekonal 4900 kilometrov medzi Peru a Polynéziou a dokázal, že dávni predkovia boli schopní prekonať obrovské vzdialenosti medzi kontinentmi. Producent Olle Nordemar získal v roku 1951 Oscara za dokumentárny film Kon-Tiki (1950), ktorý Heyerdahl režíroval. On sám bol v roku 1972 nominovaný na cenu americkej filmovej Akadémie za dokument Ra (1972). Tiež podnikol plavby na rákosových člnoch podľa staroegyptských plánov i v oblasti Perzského zálivu na člne Tigris a na Veľkonočnom ostrove spolu s českým inžinierom Pavlom Pavlom navrhli postup, akým transportovali a usadzovali dávni obyvatelia ostrova gigantické hlavy. Narodil sa v roku 1914.
Ostatné udalosti
1906 - zemetrasenie takmer úplne zničilo americké mesto San Francisco. Zahynulo približne 3000 ľudí.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies