Japonsko chce uznať Ainuov za domorodé obyvateľstvo

NETKY.SK • 15 Február 2019, 17:32 • 2 min
Japonsko chce uznať Ainuov za domorodé obyvateľstvo

TOKIO - Návrh zákona o uznaní národa Ainuov za domorodé obyvateľstvo predložila v piatok japonská vláda. Ide o ďalší krok Tokia smerom k ukončeniu desaťročí trvajúcej diskriminácie tejto etnickej skupiny obývajúcej prevažne ostrov Hokkaido. Informovala o tom agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

Hovorca japonskej vlády Jošihide Suga na margo tejto legislatívy vyhlásil, že vďaka nej budú Ainuovia po prvý raz uznaní za "domorodé obyvateľstvo", pričom zákon zároveň vládu zaviaže k tomu, aby prijala kroky smerujúce k podpore ich komunít.

 

Príslušníci národa Ainuov sa do značnej miery asimilovali do japonskej spoločnosti najmä následkom utláčateľskej politiky Tokia, ktoré im už od konca 19. storočia zakazovalo, aby praktikovali svoje rituály a používali vlastný jazyk.

 

Ainuovia sú malý domorodý národ, ktorý v minulosti obýval celý ostrov Hokkaido a časť Kurilských ostrovov a pred príchodom predkov dnešných Japoncov pravdepodobne aj severnú polovicu ostrova Honšu. Pôvodným jazykom Ainuov - ainčinou - hovorilo v roku 2007 len desať ľudí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies