Pozrite si, aké zmeny navrhuje rezort práce v dôchodkovom systéme

NETKY.SK • 12 Október 2020, 19:23 • 2 min
Pozrite si, aké zmeny navrhuje rezort práce v dôchodkovom systéme

BRATISLAVA - Rezort práce pracuje na návrhu ústavného zákona o dôchodkovom systéme. Do medzirezortného pripomienkového konania predložilo predbežnú informáciu, v ktorej načrtlo základné zmeny v oblasti dôchodkov.

slovakia

left justify in out

Návrh predpokladá zavedením avizovaného rodičovského bonusu pre ľudí poberajúcich starobný dôchodok zo Sociálnej poisťovne. Pripomienkovanie samotného návrhu by sa malo začať v novembri tohto roka. Zámerom ministerstva je systém stabilizovať.

 

Dobrovoľné sporenie na dôchodok

"Ustanovením základných princípov priebežne financovaného dôchodkového systému, systému starobného dôchodkového sporenia a dobrovoľného sporenia na dôchodok na úrovni ústavného zákona sa vytvorí základný rámec pre širšie štrukturálne reformy, ktoré budú predpokladom pre zlepšenie udržateľnosti dôchodkového systému v strednodobom a dlhodobom horizonte," konštatuje ministerstvo.

 

Mohlo by vás zaujímať: Súčasné nastavenie dôchodkového stropu je neudržateľné, nereflektuje na zvyšovanie strednej dĺžky života

 

Do ústavného zákona sa má dostať, že primerané hmotné zabezpečenie v starobe sa vykonáva prostredníctvom priebežne financovaného dôchodkového systému a systému starobného dôchodkového sporenia a štát má podporovať dobrovoľné sporenie na dôchodok.

 

img

 

"Systém starobného dôchodkového sporenia a systém dobrovoľného sporenia na dôchodok je vykonávané finančnými inštitúciami dohliadanými Národnou bankou Slovenska," uvádza sa v predbežnej informácii.

 

Vyššia ochrana dôchodcov

Výška povinných príspevkov na starobné dôchodkové sporenie má byť podľa návrhu najmenej jedna štvrtina celkovej efektívnej sadzby starobného dôchodkového zabezpečenia.

 

Prečítajte si viac: REPORTÁŽ: Erik Tomáš sa vyjadril k Milanovi Krajniakovi, ktorý chce siahnuť na minimálne penzie

 

Okrem toho sa má ustanoviť, že vstup do starobného dôchodkového sporenia bude povinné s možnosťou výstupu v stanovenej lehote.

 

Do ústavného zákona sa má dostať aj ustanovenie týkajúce sa minimálneho dôchodkového príjmu z priebežne financovaného dôchodkového systému.

 

Ten má zohľadniť minimálnu požadovanú individuálnu mieru zásluhgarantovať ochranu dôchodcu ako jednotlivca pred hmotnou núdzou.

 

Systém nebude nikoho diskriminovať

Ministerstvo tiež hovorí o zavedení povinnej percentuálnej valorizácie dôchodkov z priebežne financovaného dôchodkového systému na ustanovenej miere rastu životných nákladov, zavedení mimoriadnej percentuálnej valorizácie dôchodkov z priebežne financovaného dôchodkového systému za splnenia vopred stanovených makroekonomických ukazovateľov a nízkeho rizika dlhodobej udržateľnosti verejných financií.

 

img

 

Okrem toho sa má zaviesť taký spôsob výpočtu dôchodkov, ktorý nebude znevýhodňovať rodičov, ktorí čerpali materskú, otcovskú a rodičovskú dovolenku, a tým sa bude kompenzovať zrovnoprávnenie veku odchodu do dôchodku mužov a žien.

 

Návrhom sa má zaviesť i rodičovský bonus vo výške odvodu do rezervného fondu solidarity na rodičov poberajúcich starobný dôchodok.

 

Vyšší vek odchodu do dôchodku

Dôchodkový vek sa má zvyšovať na základe strednej dĺžky života. Návrhom sa má zaviesť ustanovenie nároku na dvanásť dôchodkov ročne z priebežne financovaného dôchodkového systému. Zo systému starobného dôchodkového sporenia sa má vyplácať jednotlivcovi pravidelný dlhodobý dôchodok.

 

Na jednorazový výber úspor má mať jednotlivec právo len v prípade osobitne ťažkej životnej situácie. "Systém starobného dôchodkového sporenia zabezpečí jednotlivcovi právo na automatickú účasť v takej sporiacej stratégii, ktorá má z dlhodobého hľadiska potenciál dosiahnuť čo možno najvyšší výnos pri rešpektovaní životného cyklu jednotlivca," uviedol rezort práce.

 

Rozšírenie kompetencií Rady pre rozpočtovú zodpovednosť

Okrem toho sa majú stanoviť aj pravidlá pre investovanie v starobnom dôchodkovom sporení, korekčné mechanizmy v prípade vysokého rizika dlhodobej udržateľnosti verejných financií. Ľudia tiež majú byť lepšie vopred informovaní o získaných dôchodkových nárokoch a predpokladanej výške dôchodku.

 

img

 

Rozšíriť sa majú aj kompetencie Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ), ktorá má vypracovávať a zverejňovať správu o stave dôchodkového systému a predkladať ju parlamentu. "Investičnú politiku bude v starobnom dôchodkovom sporení určovať Investičná rada pre dôchodky ako poradný orgán vlády," navrhuje rezort práce.

 

Po novom sa majú aj vyčísľovať dosahy legislatívnych zmien pred schválením zákona ako celku v oblasti dôchodkového zabezpečenia.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies