Stalo sa 14. mája

NETKY.SK • 14 Máj 2012, 06:19 • 2 min
Stalo sa 14. mája

Stalo sa 14. mája - Life style Narodenia 1944 - narodil sa americký režisér, scenárista a producent George Lucas, tvorca legendárnej sci-fi série Hviezdne vojny a spolutvorca filmovej série o archeológovi Indianovi Jonesovi.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia
1944 - narodil sa americký režisér, scenárista a producent George Lucas, tvorca legendárnej sci-fi série Hviezdne vojny a spolutvorca filmovej série o archeológovi Indianovi Jonesovi. Je zakladateľom produkčnej spoločnosti Lucasfilm, ktorej súčasťou sú aj trikové štúdio Industrial Light & Magic a štúdio na výrobu zvuku Skywalker Sound. Tieto štúdia sa podieľali na výrobe mnohých hollywoodskych filmov.
1966 - narodil sa americký soulový spevák a hudobník Raphael Saadiq, vl. m. Charlie Ray Wiggins. Kariéru začal už ako 12-ročný v skupine The Gospel Humminbirds. V roku 1986 bol členom sprievodnej kapely speváka Princea počas svetového turné Parade. Po návrate z tohto turné začal pôsobiť v skupine Tony! Toni! Toné!, s ktorou vydal celkovo štyri albumy - Who?, The Revival, Sons Of Soul a House Of Music. V roku 1999 sa stal členom zoskupenia Lucy Pearl, v ktorom okrem neho pôsobili speváčka skupiny En Vogue Dawn Robinson a DJ hip-hopovej skupiny A Tribe Called Quest Ali Shaheed Muhammad. Toto zoskupenie má na svojom konte iba svoj eponymný debut z roku 2000. O dva roky neskôr vydal hudobník svoju prvú sólovú štúdiovku s názvom Instant Vintage, po ktorej nasledovali nahrávky All Hits At The House Of Blues, Ray Ray, The Way I See It a Stone Rollin'.
1969 - narodila sa austrálska herečka a divadelná režisérka Cate Blanchett, ktorá v roku 2005 získala Oscara v kategórii Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe za snímku Letec. Celosvetovú popularitu jej priniesla hlavná rola vo filme Kráľovná Alžbeta. Ďalšie filmy: Talentovaný pán Ripley, Ideálny manžel, Takmer dokonalý zločin, Muž, ktorý plakal, Pobrežné správy, trilógia Pán prsteňov, Charlotte Gray, Banditi, Nebo, Káva a cigarety, Zápisky o škandále, Babel, Kráľovná Alžbeta: Zlatý vek, Jednotka príliš rýchleho nasadenia, Partička B. D., Podivuhodný prípad Benjamina Buttona, Indiana Jones a Kráľovstvo krištáľovej lebky, Robin Hood.
1984 - narodil sa americký programátor a podnikateľ Mark Zuckerberg, ktorý sa preslávil ako zakladateľ sociálnej siete Facebook. Časopis Time ho v roku 2010 vyhlásil za Osobnosť roka. V tom istom roku natočil David Fincher o založení Facebooku snímku Sociálna sieť, v ktorej Zuckerberga stvárnil Jesse Eisenberg.
Úmrtia
1980 - zomrel americký herec Hugh Griffith. V roku 1960 získal Oscara v kategórii Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe za snímku Ben-Hur. Z ďalších filmov: Vzbura na Bounty, Ako ukradnúť Venušu, Oliver! a i. Narodil sa v roku 1912.
1987 - zomrela americká herečka a tanečnica Rita Hayworth, vl. m. Margarita Carmen Cansino, ktorá bola jednou z najväčších hollywoodskych hviezd 40. rokov minulého storočia. Účinkovala napríklad vo filmoch Nikdy nezbohatneš, Krajšia ako sen, Modelka, Gilda, Salome a i. Po boku svojho vtedajšieho manžela Orsona Wellesa si zahrala v jeho filme Dáma zo Šanghaja. Narodila sa v roku 1918.
1998 - zomrel americký spevák a herec Frank Sinatra. Nahral 59 štúdiových albumov a získal 11 cien Grammy. Okrem hudby sa venoval aj herectvu, účinkoval v muzikáloch a filmoch. V roku 1954 získal Oscara v kategórii Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe za snímku Odtiaľto až na večnosť. Narodil sa v roku 1915.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies