Stalo sa 12. mája

NETKY.SK • 12 Máj 2012, 05:49 • 2 min
Stalo sa 12. mája

Stalo sa 12. mája - Life style Narodenia 1820 - narodila sa anglická ošetrovateľka Florence Nightingale, priekopníčka organizovanej kvalifikovanej starostlivosti o chorých.

slovakia

left justify in out

img

Narodenia
1820 - narodila sa anglická ošetrovateľka Florence Nightingale, priekopníčka organizovanej kvalifikovanej starostlivosti o chorých. V roku 1860 založila v Londýne prvú odbornú školu pre ošetrovateľky. Zomrela v roku 1910.
1907 - narodila sa americká herečka Katharine Hepburn. Získala štyri Oscary ako najlepšia herečka v hlavných úlohách - v roku 1934 za drámu Ranná sláva, v roku 1968 za romantickú drámu Hádaj, kto príde na večeru, v roku 1969 za drámu Lev v zime a v roku 1982 za poetickú drámu Na zlatom jazere. Vyslúžila si aj ďalších osem nominácií na ceny americkej Akadémie filmových umení a vied - za snímky Alice Adams, Príbeh z Philadelphie, Najprv stvoril ženu, Africká kráľovná, Letný čas, Obchodník s dažďom, Zrazu vlani v lete, Cesta dlhým dňom do noci. Zaujala aj výkonmi vo filmoch Trójanky, Ľúbostný príbeh a i. Zomrela v roku 2003.
1950 - narodil sa írsky herec a režisér Gabriel Byrne. Účinkoval napríklad vo filmoch Malé ženy, Mŕtvy muž, Stopy v snehu, Línia násilia, Muž so železnou maskou, Pavúk, Loď duchov, Trh márnosti, Leningrad a i. Za stvárnenie psychológa v televíznom seriáli V odbornej starostlivosti získal Zlatý glóbus v kategórii Najlepší herec v seriáli (dráma).
1971 - narodila sa americká režisérka, scenáristka a herečka Sofia Coppola. Nakrútila napríklad filmy Smrť panien, Mária Antoinetta, Odnikiaľ niekam alebo Stratené v preklade, ktorého scenár jej v roku 2004 vyniesol Oscara. Hrala vo filmoch Krstný otec a jeho pokračovaniach, Peggy Sue sa vydala, Hviezdne vojny: Epizóda I - Skrytá hrozba a i.
1978 - narodil sa americký herec Jason Biggs, známy najmä vďaka sérii komédií Prci, prci, prcičky. Účinkoval aj vo filmoch Čokoľvek, Otcom na plný úväzok, 8 statočných, Kamarátove dievča a i.
Ostatné udalosti
1937 - za anglického kráľa korunovali vojvodu z Yorku, ktorý prijal meno Juraj VI. Otec súčasnej kráľovnej Alžbety II. bol druhorodeným synom kráľa Juraja V. Nechcel byť kráľom, no prinútil ho k tomu škandál v roku 1936, keď sa jeho brat, následník trónu Edward, oženil s rozvedenou Američankou Wallis Simpson, vzdal sa trónu a odišiel do exilu. Juraj VI. zomrel v roku 1952 a kráľovnú Alžbetu II. korunovali 2. júna 1953.
1971 - Mick Jagger sa oženil s Biancou Pérez-Mora Macias. V roku 1977 sa rozišli a v máji 1978 rozviedli. Majú spolu dcéru Jade.
1972 - The Rolling Stones vydali album Exile On Main St.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies