Troch podozrivých zo spôsobenia pádu lanovky v Taliansku prepustili. Obvinili servisného technika

NETKY.SK • 30 Máj 2021, 17:45 • 2 min
Troch podozrivých zo spôsobenia pádu lanovky v Taliansku prepustili. Obvinili servisného technika

RÍM - Troch podozrivých zo spôsobenia minulotýždňového pádu lanovky v Taliansku, pri ktorom zahynulo 14 ľudí, dnes prepustili z väznice. Sudca naznačil, že väčšina viny spadá na servisného technika, ktorý úmyselne vyradil z prevádzky núdzovú brzdu.

slovakia

left justify in out

Sudkyňa Donatella Banci Buonamici uviedla, že neexistujú dostatočné dôkazy o tom, že by majiteľ lanovky Luigi Nerini alebo vedúci údržby Enrico Perocchio vedeli, že technik Gabriele Tadini niekoľkokrát deaktivoval brzdu.

 

img

 

Súvisiaci článok: Za pád lanovky je zodpovedný prevádzkovateľ, ktorý znefunkčnil núdzové brzdy!

Kabínka spadla minulú nedeľu 23. mája neďaleko vrcholu hory Mottarone v Piemonte, ktorý lanovka spája s mestom Stresa. Po tom, ako sa odtrhlo hlavné lano na lanovke, kabínka sa kĺzala smerom nadol, a keď sa úplne uvoľnila, spadla na zem, niekoľkokrát sa prevrátila a narazila do stromov. Z 15 ľudí v kabínke prežil len jeden päťročný chlapec, ktorého hospitalizovali v Turíne s početnými zlomeninami. Pri nešťastí však prišiel o oboch rodičov, dvoch starých rodičov i mladšieho brata.

 

Prečítajte si tiež: V Taliansku sa zrútila lanovka, úrady hlásia 14 obetí

Vyšetrovanie ukázalo, že na brzde bola v rámci opravy úmyselne umiestnená svorka, ktorá jej zabránila aktivovať sa, keď sa pretrhlo lano. Svorku v tvare vidlice dali na núdzovú brzdu, aby sa deaktivovala, pretože sa zapínala spontánne a bránila prevádzke lanovky. Umiestnili ju tam pred niekoľkými týždňami a mala tam byť len dočasne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies