KĽDR vystrelila ďalšie rakety, s Južnou Kóreou rokovať odmieta

NETKY.SK • 16 August 2019, 06:26 • 2 min
KĽDR vystrelila ďalšie rakety, s Južnou Kóreou rokovať odmieta

SOUL - Severná Kórea o sebe opäť dala vedieť. Do Japonského mora vystrelila dve rakety, pričom dodala, že s Juhom rokovať nebude. Pobúril ich totiž prejav juhokórejského prezidenta i pokračujúce vojenské cvičenia.

slovakia

left justify in out

Severná Kórea odmietla akékoľvek ďalšie rokovania s Juhom, pričom uviedla, že je to "úplne chybou" konania Južnej Kórey. Stanovisko je reakciou na štvrtkový prejav juhokórejského prezidenta Mun Če-ina, ktorý pri príležitosti výročia oslobodenia Kórey spod japonskej nadvlády prisľúbil zjednotiť Kórejský polostrov do roku 2045. Pchjongjang zároveň vyjadril hnev nad pokračovaním vojenských cvičení a spochybnil význam dialógu.

 



V piatok skoro ráno KĽDR tiež vystrelila dve rakety do mora pri svojom východnom pobreží, uviedla juhokórejská armáda. Išlo o dva neidentifikované projektily. Za posledné týždne išlo už o niekoľký test balistických rakiet.

 

K piatkovému odpalu došlo podľa juhokórejskej armády v okolí mesta Tchongčchon v severokórejskej provincii Kangwon. "Armáda monitoruje situáciu pre prípad dodatočných odpalov a zachováva stav pohotovosti," uvádza sa vo vyhlásení. Od júla išlo už o šieste hlásenie o paľbe zo Severnej Kórey, ktorej vodca Kim Čong-un predtým hovoril o "vážnom varovaní" v súvislosti s prebiehajúcimi americko-juhokórejskými vojenskými cvičeniami. Pchjongjang už tradične vyjadruje rozhorčenie nad týmito manévrami, ktoré považuje za nácvik invázie.

 

 

Severokórejský výbor pre opätovné zjednotenie Kórey medzitým v piatok vyhlásil, že odmieta tohtotýždňové vyjadrenia juhokórejského prezidenta Mun Če-ina, ktoré sa týkali otázky zjednotenia.  Severokórejský výbor vo svojom vyhlásení pripísal Juhu vinu za to, že plnenie "historickej Pchanmundžomskej deklarácie" uviazlo na mŕtvom bode, a dodal, že "s juhokórejskými orgánmi nemá viac o čom diskutovať".

 

Pchanmunžomská deklarácia je dohoda, ktorú dosiahli Mun a Kim v apríli 2018 na svojom prvom summite v pohraničnej dedine Pchanmundžom.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

🌹🌹🌹🌹🌹

Príspevok, ktorý zdieľa Kim Jong Un (@marshalkimjongun),


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies