Srbsko daruje päť miliónov eur na obnovu bosnianskej Srebrenice

NETKY.SK • 11 November 2015, 17:16 • 2 min
Srbsko daruje päť miliónov eur na obnovu bosnianskej Srebrenice

SREBRENICA - Srbský premiér Aleksandar Vučič dnes oznámil, že jeho krajina sa chystá venovať päť miliónov eur na obnovu bosnianskeho mesta Srebrenica, v ktorom pred dvadsiatimi rokmi počas občianskej vojny bosnianskosrbské sily zavraždili 8000 tamojších Moslimov. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Prvé dva milióny z prisľúbenej finančnej dotácie dorazia podľa Vučičových slov už v pondelok. Srbský premiér dnes na medzinárodnej konferencii o rekonštrukcii Srebrenice, ktorá sa konala práve v tomto vojnou poznačenom meste na východe Bosny, zároveň vyjadril túžbu, aby sa práve Srebrenica stala symbolickým mostom k nadviazaniu spolupráce medzi Srbskom a Bosnou.

 

Takéto opatrenie možno chápať ako ďalší z radu pokusov Srbska o odčinenie zverstiev napáchaných počas vojny, vďaka ktorým sa stal región nestabilným, doplnila AP.

 

Vučiča spolu so srbskou delegáciou ešte v júli počas spomienkového podujatia neďaleko Srebrenice napadli bosnianski Moslimovia, pričom po politikoch hádzali kamene a premiéra trafili do hlavy. Srbskú delegáciu vtedy okamžite evakuovali a vrátila sa do Belehradu.

 

K incidentu došlo po tom, ako delegácia položila kvety v Pamätnom centre v Potočari, pripomínajúcom obete srebrenickej masakry.

Vučič sa dnes na zmienený cintorín opäť vrátil a položil kvety na hroby obetí, doplnila AP.

 

Bosniansky premiér Denis Zvizdič dnes zároveň vyhlásil, že obe krajiny by v rámci vzájomných vzťahov radi otvorili novú kapitolu.

"Neočakávali sme dokonca ani také množstvo peňazí," povedal Starosta Srebrenice Čamil Durakovič a dodal, že tieto prostriedky zmenia životy občanov Srebrenice.

 

Odhaduje sa, že 11. júla 1995 po obsadení Srebrenice, ktorú OSN vyhlásila za chránenú zónu, jednotky bosnianskych Srbov popravili v meste a jeho okolí približne 8000 mužov a chlapcov, ktorých pozostatky pochovali vo viacerých masových hroboch.

 

Po skončení občianskej vojny sa do tohto mesta, kde sa miera nezamestnanosti aktuálne pohybuje okolo 60 percent, vrátilo niekoľko stoviek Moslimov, najmä žien. Vzťahy moslimského a srbského obyvateľstva sú však aj naďalej napäté pre pohnutú minulosť, dodala AP.

 

Oživenie tamojšej ekonomiky a obnova infraštruktúry podľa Vučiča teraz nielenže zľahčia životy miestnych obyvateľov, ale pritiahnu do mesta aj ďalších ľudí, ktorí žili v meste pred vypuknutím vojny.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies