Pandémia môže do extrémnej chudoby uvrhnúť až 115 miliónov ľudí do konca roka 2021

NETKY.SK • 8 Október 2020, 07:25 • 2 min
Pandémia môže do extrémnej chudoby uvrhnúť až 115 miliónov ľudí do konca roka 2021

WASHINGTON - Pandémia nového koronavírusu môže do konca budúceho roka uvrhnúť do extrémnej chudoby až 150 miliónov ľudí.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom Svetová banka (SB), podľa ktorej by sa tak vymazal pokrok dosiahnutý v oblasti znižovania chudoby za posledné tri roky.

 

Podľa SB sa ešte do konca tohto roka ocitne na hranici extrémnej chudoby 88 miliónov až 115 miliónov ľudí. Hranica chudoby je pritom definovaná ako situácia, keď človek musí vyžiť denne z menej než 1,90 USD (teda 1,61 eura). 

 

img

 

Takmer 10% populácie bude živoriť

To znamená, že tento rok bude žiť v extrémnej chudobe 9,1 % až 9,4 % svetovej populácie. To je približne toľko ako v roku 2017, keď v extrémnej chudobe žilo 9,2 % svetovej populácie.

 

Súvisiaci článok: Africkým krajinám hrozí, že prídu o celú jednu generáciu detí

 

Zároveň to predstavuje prvý rast percentuálneho podielu ľudí v extrémnej chudobe za posledných zhruba 20 rokov. Odhaduje sa, že v minulom roku žilo v extrémnej chudobe 8,4 % svetovej populácie. Odhady však hovorili, že do konca roka 2021 tento podiel klesne na 7,5 %.

 

img

 

Prognózy ovplyvnila pandémia

Tieto prognózy však boli robené ešte pred nástupom pandémie nového koronavírusu, ktorá situáciu vo svete prudko zmenila.

 

Svetová banka dodala, že bez urýchlených a rozsiahlych opatrení na zmiernenie dôsledkov pandémie dlhodobý cieľ zníženia percentuálneho podielu extrémnej chudoby do roku 2030 na 3 % nebude možné dosiahnuť.

 

Mohlo by vás zaujímať: Viac ako 150 miliónov detí postihla z dôvodu pandémie chudoba

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona