NEDEĽNÉ ZAMYSLENIE Šesť vecí, ktoré by sme mali vedieť o živote

NETKY.SK • 8 Máj 2022, 07:00 • 2 min
NEDEĽNÉ ZAMYSLENIE Šesť vecí, ktoré by sme mali vedieť o živote

Život, jeden ľudský príbeh, jedna cesta človeka od narodenia až po smrť, nazvite to akokoľvek, nemenné sa nezmení. K niekomu sa vraj správa pekne, na iného je odporný ako odmeraný milenec, ktorý svojej milej ukazuje odstup.

slovakia

left justify in out

Jedného vraj zahŕňa darmi, inému, podľa všetkého, tiež niečo dáva, ale namiesto vyčačkaností volí radšej polená.

Či už sa ale usmieva alebo mračí, spoznať ho je pre ľudstvo ako také zrejmé čosi, od čoho sa odvíja každá veľkosť i maličkosť.

Život je síce azda zložitejší na opísanie, ale možno by bolo dobré zapamätať si šesť vecí, vďaka ktorým bude snáď vnímaný inakšie.

 

Šesť vecí

 

Po prvé, nie je pravdou, žeby sa dajako špeciálne vyžíval v nespravodlivosti. Áno, niekto má viac trápení, avšak každý človek bez jedinej výnimky, má rovnakú príležitosť popasovať sa a dokonca i zvíťaziť nad zlom. Ráno čo ráno sme si rovní v šanciach, môžeme buď nadávať, alebo sa pokúsiť byť viac pozdravení s nádejou.

 

img

 

 

Po druhé, hoc nie všetci sa živíme ako slávni spisovatelia, vo svojej podstate sme autori, či už o tom vieme a či nie. Život čosi namieša, niekam nás pohodí a potom sa usmeje a povie: „Je to na tebe.“

Máme v sebe niečo, čo nám napovedá, aké zápletky skončia dobre a aké, naopak, bolestivo. Sme schopní posúdiť, že isté rozhodnutia nás privedú k nešťastiu, a teda v rukách držíme možnosť vyvarovať sa ich. Spolu so životom vpisujeme, rozpisujeme a prežívame.

 

Po tretie, hovorí sa, že život je prirýchly a uteká na nezastavenie. Pokiaľ však viem, stále sa krúti rovnako, deň za dňom ukladá 24 hodín na výdychy a nádychy. On kráča tak isto, len otázkou je, či ho chceme dobehnúť, či predbehnúť alebo ho chytiť a jednoducho chodiť vedľa neho.

 

img

 

Po štvrté, život nie je klamár. Nič nesľubuje, nedáva falošné nádeje. Jasne sa vyjadruje, že nie všetko, čo prinesie, bude mať príchuť medu, vďaka čomu láskavo rozdáva čas na prípravu. Smieme sa radovať, ale i si zbierať silu na ťažšie chvíle, ktoré isto-iste nastanú.

 

img

 

Po piate, život nerozdáva žiadne karty. Nemá totiž ruky, tie Boh vložil do vlastníctva ľuďom. Nie je hráč, lebo to by znamenalo, že si vymýšľa nové a nové pravidlá. On jednostaj existuje v obdobiach, v teple aj v zime, v horšom aj dobrom. My si musíme vytvoriť zásady, podľa ktorých sa mienime správať.

 

img

 

Určiť si, či bude život viac o nás alebo o nesebeckej láske, či budeme odpúšťať alebo sa donekonečna prehadzovať v zlosti, či budeme meniť alebo radšej necháme, aby okolnosti premenili nás na svoj obraz. Či naplníme poslanie, alebo žitie presedíme.

 

Mohlo by vás zaujímať: NEDEĽNÉ ZAMYSLENIE: Bohatý muž, čo sa nevzdáva majetku a nešťastné rozhodnutia, do ktorých nesmieme zasahovať

 

Po šieste, keď vravíme o živote vo všeobecnosti, je to skôr len akési prežívanie. Je len jeden jediný, čo mu dokáže dať zmysel, jeden jediný, ktorý je jeho tvorcom a darcom. Boh a iba On sám poslal svojho syna, aby sme nežili hocjako, ale aby sme mali život v hojnej miere. Bez Neho nikdy nedosiahneme plnosť, nikdy sa k nej ani nepriblížime. On posilňuje v horšom, rozťahuje úsmev v krajšom, upokojuje v nepokojnom. Je všetko vo všetkom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies