SR má výhrady k chystanému nariadeniu EÚ o domácej a vonkajšej podpore potravín

NETKY.SK • 16 December 2013, 16:53 • 2 min
SR má výhrady k chystanému nariadeniu EÚ o domácej a vonkajšej podpore potravín

BRUSEL - Slovensko nesúhlasí so súčasným znením nariadenia, ktoré pripravuje Európska komisia (EK) o propagácii potravín a poľnohospodárskych produktov na domácich trhoch a v tretích krajinách. Uviedla to dnes štátna tajomníčka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Magdaléna Lacko-Bartošová na zasadnutí Rady EÚ pre poľnohospodárstvo a rybolov v Bruseli.

slovakia

left justify in out

Rada ministrov podľa očakávaní odsúhlasila konečnú podobu reformy Spoločnej poľnohospodárskej politiky (SPP) na roky 2015-2020 a v rámci dnešných diskusií sa venovala aj iniciatíve EK zameranej na prípravu nariadenia o propagácii potravín a poľnohospodárskych produktov členských krajín únie. Lacko-Bartošová spresnila, že toto nariadenie by malo uzrieť svetlo sveta počas nadchádzajúceho gréckeho predsedníctva v EÚ a je ambícia, aby ho schválil ešte súčasný Európsky parlament (EP), ktorého mandát sa skončí v máji budúceho roka. Novinkou je, že o pomoc v tomto smere už budú môcť žiadať aj organizácie zastupujúce výrobcov a pestovateľov.

"Slovensko má záujem, aby mohol viac rozhodovať členský štát, aby tá finančná podpora bola prijateľnejšia pre našich poľnohospodárov," zdôraznila štátna tajomníčka. Ako pripomenula, komisia navrhuje, že podľa nového nariadenia by uchádzači o podporu mali väčšou mierou dofinancovať propagáciu svojich tovarov ako doteraz. S takýmto postojom podľa nej SR nemôže celkom súhlasiť, lebo najmä v prípade menších pestovateľov a výrobcov by mohlo dôjsť k tomu, že si nebudú môcť dovoliť takúto formu podpory. Ide napríklad aj o propagáciu výrobkov účasťou na rôznych medzinárodných výstavách, čo nebýva lacná záležitosť.

Lacko-Bartošová zdôraznila, že v súčasnosti štát určitým percentom dofinancováva podporu domácich výrobkov a subjekt, ktorý o túto podporu žiada, sa podieľa 20 % na spolufinancovaní. Exekutíva EÚ však v novom návrhu predpokladá spoluúčasť subjektov vo výške 40 % a bez pomoci štátu. Slovensko podľa jej slov nie je osamotené v kampani proti novému nariadeniu EK, keďže dnes na Rade ministrov viaceré členské štáty predniesli výhrady k percentám spolufinancovania.

Výhrady majú členské štáty, vrátane SR, aj k tomu, že komisia by chcela týmto nariadením preferovať najmä originálne európske výrobky, čiže výrobky s chráneným označením pôvodu a chráneným zemepisným označením. To viaceré krajiny odmietajú a upozorňujú na to, že je oveľa viac kvalitných výrobkov, ktoré možno podporiť, ako sú uvedené na zozname certifikovaných produktov. V diskusiách, ktoré budú pokračovať aj na budúci rok, sa kladie dôraz na to, aby podpora domácich výrobkov nebola ohraničená len na spomínaný zoznam chránených produktov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies