SR a ČR sa snažia preraziť na filmový trh, na festivale v Sarajeve budú hosťami platformy CineLink

NETKY.SK • 9 August 2016, 13:26 • 2 min
SR a ČR sa snažia preraziť na filmový trh, na festivale v Sarajeve budú hosťami platformy CineLink

BRATISLAVA - Na 22. Medzinárodnom filmovom festivale Sarajevo bude Slovenská republika spolu s Českom hosťujúcou krajinou koprodukčnej platformy CineLink.

slovakia

left justify in out

"Zámerom prezentácie našej kinematografie a audiovízie je snaha preniknúť na filmový trh v regióne, v ktorom máme zatiaľ neveľké zastúpenie," TASR informovala Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu. V poradí 22. MFF Sarajevo sa uskutoční v hlavnom meste Bosny a Hercegoviny od 12. do 20. augusta, zúčastní sa na ňom bohatá delegácia slovenských filmových profesionálov.

 

Súčasťou MFF Sarajevo, ktorý je najvýznamnejší filmový festival v regióne južnej a juhovýchodnej Európy s výrazným medzinárodným presahom, je aj koprodukčná platforma CineLink. Zameriava sa na vývoj a propagáciu filmových profesionálov z regiónu smerom k zahraničnému prostrediu, ako aj na posilnenie vnútorných vzťahov a spolupráce v regióne. Tento rok budú hosťujúcimi krajinami platformy Slovensko a Česko. V dňoch od 17. do 20. augusta predstavia možnosti filmovej spolupráce s partnermi v regióne južnej a juhovýchodnej Európy.

 

"Cieľom partnerstva je prezentácia a zviditeľnenie slovenského audiovizuálneho prostredia v rámci tohto medzinárodne etablovaného podujatia a vytvorenie užšej spolupráce s partnermi v regióne južnej a juhovýchodnej Európy, ako aj v širšom medzinárodnom kontexte," podčiarkla Alexandra Strelková, riaditeľka Národného kinematografického centra SFÚ, ktorý zabezpečuje koordináciu slovenskej účasti na podujatí. "Je dlhoročným partnerom MFF Sarajevo a projekt nadväzuje na našu doterajšiu spoluprácu."

 

Na sarajevskom CineLinku sa v predchádzajúcich rokoch ako partnerské krajiny predstavili Francúzsko, Poľsko, Švajčiarsko, Švédsko či Veľká Británia. "Projekt spolupráce s partnerskými krajinami nám pomáha budovať kontakty s profesionálnymi kolegami zo všetkých kútov Európy a prináša vzácne možnosti spolupráce, nové impulzy a idey. Sme veľmi radi, že tento rok privítame práve slovenských a českých filmových profesionálov," dodala Amra Bakšić Čamo, manažérka platformy CineLink.

 

Na podujatí budú slovenské audiovizuálne prostredie reprezentovať filmoví producenti, zástupcovia televíznych vysielateľov a filmovej distribúcie i filmoví kritici. V Sarajeve sa predstavia napríklad producent a režisér Marko Škop (Artileria), producent Peter Badač (BFilm), Katarína Krnáčová (Silverart), Jakub Viktorín (nutprodukcia a Visegrad Film Forum) či Juraj a Danuta Krasnohorskí (Artichoke), ktorí odprezentujú aj koprodukčný krátky animovaný film Superbia maďarskej režisérky Lucy Tóth, vo svetovej premiére uvedený na 69. MFF Cannes.

 

Do programu sarajevského festivalu je popri súťažnom uvedení snímky Superbia zaradený aj česko-slovensko-bulharský film Ani ve snu! režiséra Petra Oukropca, ktorý uvedú v sekcii Teen Arena. Prezentáciu SR na CineLinku pri 22. MFF Sarajevo zabezpečuje SFÚ, partnerom prezentácie je Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí - Zastupiteľský úrad SR v Bosne a Hercegovine. Partnerom českej prezentácie na podujatí je České filmové centrum/NFA Praha.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies