Spravodlivosť prišla až 22 rokov po jeho smrti: Po vyše dvoch dekádach usvedčili vrahov člena skupiny Run-DMC

NETKY.SK • 28 Február 2024, 10:08 • 2 min
Spravodlivosť prišla až 22 rokov po jeho smrti: Po vyše dvoch dekádach usvedčili vrahov člena skupiny Run-DMC

NEW YORK - Dvoch mužov usvedčili v utorok (27. 2.) v New Yorku z vraždy známeho amerického rappera a DJ Jama Mastera Jaya, ktorý bol členom rappovej skupiny Run-DMC. V októbri 2002 ho zastrelili v jeho nahrávacom štúdiu v newyorskej štvrti Queens. Jeho vražda tak bola neobjasnená vyše dve desaťročia. Informovali to tom agentúry AFP a AP.

slovakia

left justify in out

Porota amerického federálneho súdu v newyorskom Brooklyne uznala obžalovaných Ronalda Washingtona a údajného strelca Karla Jordana mladšieho za vinných vo všetkých bodoch obžaloby.

Usvedčili ich z vraždy Jama Mastera Jaya, občianskym menom Jasona Mizella, ktorú podľa prokuratúry spáchali ako pomstu za obchod s drogami, od ktorého ich rapper skupiny Run-DMC údajne „odstrihol“.

Zastrelený rapper mal len 37 rokov a mal tri deti. Obaja muži pritom patrili k jeho blízkym priateľom. Jordan (40) bol jeho krstným synom a Washington (59) jeho dlhoročným priateľom.

Obvinenia popreli. „Práve ste zabili dvoch nevinných ľudí,“ kričal Washington po vynesení rozsudku na porotu. Výšku trestu im súd stanoví neskôr. Rapperovi príbuzní naopak verdikt privítali a žialili nad tým, že sa ho nedožila jeho matka.

Skupina Run-DMC sa stala jedným z najvplyvnejších hip-hopových počinov všetkých čias a mala sériu hitov v 80. rokoch vrátane skladieb ako It's Tricky, It's Like That a spolupráce s Aerosmith Walk This Way.

Hoci skupina bola verejne proti užívaniu drog a vydávala protidrogové verejné oznámenia, Mizell sa obrátil na obchodovanie s kokaínom, pretože ich popularita v 90. rokoch minulého storočia začala upadať.

Prokurátori uviedli, že Jordan, Mizellov krstný syn, a Washington, priateľ z detstva, ktorý býval s Mizellovou sestrou, si mysleli, že budú súčasťou obchodu s drogami v hodnote takmer 200 000 dolárov, a boli nahnevaní, keď ich odstrihli.

"Svedkovia v nahrávacom štúdiu poznali vrahov a boli vydesení, že ak budú spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní, budú odvetní," povedal po vynesení rozsudku novinárom americký prokurátor Breon Peace.

Ďalší muž, Jay Bryant, čelí v súvislosti s týmto prípadom samostatnému procesu. Očakáva sa, že sa objaví pred súdom v roku 2026. Obvinený je z toho, že nechal Jordana a Washingtona prejsť zadnými dverami štúdia, v ktorom bol Mizell.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: RTVS / AFP / AP, BBC, Foto: BBC / Getty Images
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies