SPP pomohla k vyššiemu zisku reorganizácia podniku

NETKY.SK • 9 Apríl 2015, 12:28 • 2 min
SPP pomohla k vyššiemu zisku reorganizácia podniku

BRATISLAVA - Slovenský plynárenský priemysel (SPP) dosiahol vlani medziročný nárast zisku najmä vďaka dividendám a ziskom z predaja investícií súvisiacich s minuloročnou reorganizáciou podniku. Pre portál vEnergetike.sk to uviedol hovorca SPP Michal Holeš.

slovakia

left justify in out

SPP vykázal za minulý rok zisk pred zdanením vo výške 483 miliónov eur, pričom v porovnaní s predchádzajúcim rokom ide o nárast o 186 miliónov, čiže 63 percent. Zisk po zdanení dosiahol výšku 289 miliónov eur, čo predstavuje medziročný nárast o 21 miliónov eur.

 

Súčasťou vlaňajšej reorganizácie bol aj predaj 49 % SPP Infrastructure, v ktorej má v súčasnosti 51-percentný podiel samotný SPP ovládaný štátom a 49-percentný podiel Slovak Gas Holding B.V. vlastnený českou energetickou skupinou EPH. Spoločnosť SPP Infrastructure je jediným akcionárom v slovenskom prepravcovi plynu, spoločnosti Eustream a vo firme SPP-distribúcia.

 

Plynári tvrdia, že sa im podarilo výrazne zlepšiť hospodárenie v segmente domácností, ktorý podľa bývalých zahraničných akcionárov SPP bol každoročne v strate. "Hlavným dôvodom je optimalizácia nákupu komodity a úspešné rokovania s dodávateľom. Takisto sme významne optimalizovali náklady na nákup zemného plynu i prevádzkové náklady, vrátane osobných," zdôvodnil zlepšenie hospodárenia pri domácnostiach Holeš.

 

SPP v minulom roku dosiahol výnosy z predaja výrobkov a služieb vo výške 1,544 mld. eur. V medziročnom porovnaní to predstavuje pokles o 17 %. Zníženie výnosov bolo spôsobené najmä zmenšením celkovej spotreby zemného plynu na Slovensku v dôsledku nadpriemerne teplého počasia. "Najväčšia časť tržieb pochádzala z predaja plynu," konštatoval Holeš.

 

Spoločnosť SPP priamo nadväzuje na viac ako 150-ročnú tradíciu plynárenstva na Slovensku. V súčasnosti poskytuje dodávku plynu a elektriny, ako aj doplnkových služieb pre viac ako 1,3 milióna zákazníkov. Jediným akcionárom je štát v zastúpení Ministerstva hospodárstva SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies