Spotrebiteľské úvery by mohli mať obmedzený maximálny úrok

NETKY.SK • 31 Máj 2013, 14:36 • 2 min
Spotrebiteľské úvery by mohli mať obmedzený maximálny úrok

BRATISLAVA - Rozpravou k opozičnému návrhu novely zákona o spotrebiteľských úveroch sa skončilo piatkové rokovanie parlamentu.

slovakia

left justify in out

Poslanec Pavol Zajac (KDH) navrhuje zaviesť maximálnu ročnú percentuálnu mieru nákladov a ohraničiť ju na najviac 50-násobok základnej úrokovej sadzby Európskej centrálnej banky (ECB) platnej v deň podpisu zmluvy o spotrebiteľskom úvere. V súčasnosti výška základnej úrokovej sadzby ECB dosahuje 0,50 %. Maximálna ročná percentuálna miera nákladov by tak podľa Zajaca bola po schválení novely zákona na úrovni 25 %. Ak by bola v zmluve o spotrebiteľskom úvere uvedená vyššia ako maximálna ročná percentuálna miera nákladov, poskytnutý spotrebiteľský úver by sa považoval za bezúročný a bez poplatkov.

Parlament prerokoval aj návrh novely Zákonníka práce od poslancov za SDKÚ-DS. Poslanci za túto stranu navrhujú návrat k tomu, aby zamestnávatelia mohli uzatvárať pracovné pomery na určitý čas na najviac tri roky s možnosťou trojnásobného opakovania. Opozičný návrh novely Zákonníka práce tiež zavádza zrovnoprávnenie zamestnaneckých rád s odbormi a odborovým organizáciám ukladá povinnosť konkrétnejšie preukazovať svoju reprezentatívnosť smerom k zastupovaniu zamestnancov. Navrhovaná novela pracovného kódexu obsahuje aj flexibilnejšie možnosti dohadovania práce nadčas. "Navrhujeme tie opatrenia, ktoré sa už v praxi osvedčili," povedal poslanec Ivan Štefanec.

Predsedajúci schôdze Ján Figeľ o 14:00 ukončil piatkové rokovanie 19. schôdze. Poslanci opäť zasadnú do poslaneckých lavíc v utorok o 09:00.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies