Spojené štáty nepodporia žiadnu dohodu s Iránom, ktorá by ohrozovala Izrael

NETKY.SK • 4 Apríl 2015, 10:58 • 2 min
Spojené štáty nepodporia žiadnu dohodu s Iránom, ktorá by ohrozovala Izrael

WASHINGTON - Spojené štáty nepodpíšu žiadnu dohodu o iránskom jadrovom programe, ktorá by ohrozovala Izrael, ubezpečil dnes washingtonský Biely dom.

slovakia

left justify in out

Novinárov o tom dnes informoval hovorca Bieleho domu Eric Schultz, podľa ktorého prezident USA Barack Obama aj dnes s členmi Kongresu pokračoval v debatách o dohode o iránskom jadrovom programe. Ich kontakty sú časté a úprimné.

 

Časť amerických vrcholných politikov má výhrady k rokovaniam s Iránu. Predseda Snemovne reprezentantov John Boehner napr. v noci nadnes upozornil, že rámcová dohoda o jadrovom programe Teheránu, ktorú vo štvrtok vo švajčiarskom meste Lausanne uzavrelo s Iránom šesť svetových mocností, je "alarmujúcim odchýlením sa" od pôvodných cieľov vytýčených prezidentom Obamom.

 

Obama ju však vo svojej prvej reakcii označil za značný pokrok smerom k trvalému riešeniu, ktoré odreže Teheránu všetky cesty k získaniu jadrovej zbrane. Obama podľa agentúry Reuters taktiež uviedol, že pokrok v oblasti obmedzenia iránskeho jadrového programu netlmí znepokojenie Washingtonu nad "iránskym financovaním terorizmu a hrozbami", ktoré islamská republika predstavuje pre Izrael.

 

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes po zasadnutí svojho bezpečnostného kabinetu potvrdil "rozhodný nesúhlas" jeho členov s rámcovou dohodou šestice mocností s Iránom, pričom dodal, že ak sa bude v takomto duchu niesť aj plánovaná komplexná dohoda o jadrovom programe Teheránu, bude to znamenať "ohrozenie existencie Izraela". Podľa Netanjahua je dohoda z Lausanne legalizáciou jadrového programu Iránu a podporou jeho "agresie a teroru".

 

Netanjahu súčasne opäť vyzval svetové veľmoci na rozhodný postoj a zvýšenie tlaku na Irán v záujme dosiahnutia "dobrej dohody", ktorú Izrael stále očakáva. Upozornil, že akákoľvek konečná dohoda o kontroverznom jadrovom programe Iránu musí zo strany Teheránu zahŕňať aj uznanie práva Izraela na existenciu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies