Hnutie Sme rodina stiahne svoj podpis z reformy národných parkov

NETKY.SK • 15 Október 2021, 15:33 • 2 min
Hnutie Sme rodina stiahne svoj podpis z reformy národných parkov

BRATISLAVA - Boris Kollár je dnes riadne naštartovaný. Pokiaľ sa nezohľadnia argumenty Sme rodina k novele zákona, tak koalícia nemá pri hlasovaní o novele zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorá má zabezpečiť prevod štátnych pozemkov v národných parkoch pod ochranárov, rátať so 17 poslancami hnutia.

slovakia

left justify in out

Hnutie Sme rodina je pripravené stiahnuť svoj podpis z novely zákona o ochrane prírody a krajiny. Dôvodom je podľa Borisa Kollára to, že počúvali hlasy v regiónoch. Dôsledkom reformy tak ľudia môžu stratiť prácu. Novelu by mali prijať až potom, ako bude v národných parkoch urobená zonácia, tvrdí Kollár.

 

 

Ministerstvo životného prostredia uviedlo, že reforma sa bude týkať 300 000 hektárov pozemkov. Podľa Kollára sa to však dotkne 660 000 hektárov štátnych pozemkov s presahom na 1,2 milióna hektárov, a to aj na súkromné pozemky. "Nehovoríme nie, ale v tejto forme novelu nepodporíme," dodal Kollár.

 

Možno vás zaujme: Starostovia razantne odmietajú postup vlády voči samosprávam

 

img

 

Igor Viszlai zo Slovenskej lesníckej komory navrhol, aby reforma národných parkov prešla riadnym vládnym návrhom, nie poslaneckým. Podľa neho sa musí uskutočniť riadne pripomienkové konanie.

 

img

 

Novela sa má dotknúť aj približne 900 poľovných revírov, čo je nadpolovičná väčšina, poukazuje Rudolf Huliak zo Slovenskej poľovníckej komory. "Škody spôsobené v národnom hospodárstve touto voľne žijúcou zverou, na ktorú prestane byť vyvíjaný poľovnícky tlak, budú nedozierne."

 

Kollár odporučil predkladateľovi návrhu, poslancovi Jaromírovi Šíblovi, aby novelu stiahol, presunul o pár mesiacov a prepracoval ju. "Prijmeme taký návrh zákona, ktorý bude vyhovovať všetkým, nebude ničiť prírodu a ani ľudské životy v prírode."

 

Predseda parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, Jaroslav Karahuta, v piatok doobeda pre TASR povedal, že k reforme očakával pozmeňujúci návrh od envirorezortu, ktorý by zadefinoval, ako sa pozemky presunú. Kritizoval aj pracovnú skupinu k reforme, ktorá sa podľa neho ani raz nestretla.

 

img

 

Spolupredkladateľka reformy a poslankyňa NR SR Anna Zemanová pre TASR povedala, že ak má Karahuta pozmeňujúci návrh, mal by ho predložiť. Zatiaľ od neho nič neeviduje. Zemanová na predloženej novele nepotrebuje nič meniť.

 

img

 

O novele zákona o ochrane prírody by sa malo rokovať na najbližšej schôdzi parlamentu, ktorá sa začne na budúci týždeň.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona