Máme ďalšie zlato! Získala ho Alexandra Rexová

NETKY.SK • 6 Marec 2022, 08:16 • 2 min
Máme ďalšie zlato! Získala ho Alexandra Rexová

PEKING - Slovenská reprezentantka v lyžovaní Alexandra Rexová s navádzačkou Evou Trajčíkovou získali na Zimných paralympijských hrách v Pekingu zlato v nedeľnom super-G zrakovo znevýhodnených žien.

slovakia

left justify in out

Ďalšia slovenská reprezentantka a obhajkyňa zlata z Pjongčangu Henrieta Farkašová vypadlaLen 16-ročná Alexandra Rexová skončila v sobotnom zjazde pri svojej paralympijskej premiére nečakane na výbornom štvrtom mieste. O deň neskôr už získala prvý paralympijský kov a hneď najvzácnejšieho lesku.

 

„Ani tomu nemôžem uveriť, že práve ja som dnes vyhrala. To je sen. Pred štyrmi rokmi som vítala po príchode z Pjongčangu Heňu aj Kraka s otvorenými očami. Ešte som im vykala. A dnes mám zlato. Úžasné,“ povedala víťazka pre web Slovenského paralympijského výboru (SPV). „Musím ju pochváliť za všetko. Nebála sa, zvládla všetky úskalia trate, ako sme si povedali,“ vyjadrila sa Eva Trajčíková.

 

 

Farkašová už išla so svojím navádzačom Michalom Červeňom, ktorý laboruje so zraneným kolenom. To síce vydržalo, ale 10-násobná paralympijská šampiónka v záverečnej tretine trate vletela do bránky a vypadla. Dovtedy na medzičasoch súperky „valcovala“. Vyrazilo jej dych a bolo po nádejach na medailové umiestnenie.

 

„Naposledy sa mi to stalo v úvodných pretekoch svetového pohára. Vletela som vtedy do siete. Tu bol náraz tvrdší. V rýchlosti som nestihla oblúk v bráne. Ale teším sa, že Saša s Evkou to dali a že sa aj napriek môjmu vypadnutiu môžeme tešiť z víťazstva,“ povedala 13-násobná medailistka zo ZPH.

 

Prečítajte si tiež: Henrieta Farkašová získala v Pekingu zlato!

 

V kategórii stojacich pretekárok skončili Petra Smaržová na 11. mieste a debutantka Vanesa Gašková na 13. mieste. V super-G boli v akcii aj slovenskí muži. Miroslav Haraus skončil piaty, Jakuba Kraka po prejazde bránkou diskvalifikovali, Marek Kubačka preteky nedokončil. V súťaži stojacich zjazdárov sa po prvý raz predstavil aj Martin France, ktorý obsadil v konkurencii 39 pretekárov 25. miesto.

 

img

Henrieta Farkašová

 

Pre Slovensko je to v Pekingu druhá zlatá medaila, prvú získalo v sobotu v zjazde vďaka obhajkyni Farkašovej. Celkovo má SR zo zimných paralympiád na konte už 57 medailí (17 zlatých, 21 strieborných, 19 bronzových), až 53 z nich si vybojovalo v paraalpskom lyžovaní.

 

K téme: Petra Vlhová dnes zabojovala, no napokon to nevyšlo

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies