Spevák Salif Keita z Mali sa stal jedným z poradcov šéfa junty

NETKY.SK • 15 August 2023, 18:30 • 2 min
Spevák Salif Keita z Mali sa stal jedným z poradcov šéfa junty

BAMAKO - Spevák Salif Keita bol vymenovaný za špeciálneho poradcu vojenského vodcu Mali plukovníka Assimiho Goitu.

slovakia

left justify in out

Keita sa stal jedným z piatich poradcov Goitu na základe výnosu z 11. augusta. Podrobnosti o novej funkcii speváka vo výnose neboli uvedené. Plukovník Assimi Goita vedie malijskú juntu od roku 2020, keď počas vojenského prevratu zvrhol prezidenta Ibrahima Boubacara Keitu. Jeho menovec Salif Keita (73) podporuje juntu a súhlasí s jej tvrdeniami o národnej zvrchovanosti. Požaduje aj odchod mierovej misie OSN. Minulý týždeň v liste oznámil, že odstupuje z legislatívneho orgánu vytvoreného po prevrate. Dôvody neuviedol, ale vyjadril, že zostáva priateľom malijských vojakov. Mali zápasí s politickou a bezpečnostnou krízou od roku 2012, keď na severe krajiny vypukli separatistické a džihádistické povstania, ktoré sa rozšírili aj do susedných krajín. Rozsiahle územie tejto veľkej západoafrickej krajiny centrálna vláda v Bamaku nekontroluje. 

Od prevratu v roku 2020 vládne v Mali vojenská junta, ktorá obmedzuje pôsobenie mierovej misie OSN a ukončila dlhoročné spojenectvo s Francúzskom, ktoré vlani z krajiny stiahlo svojich vojakov.

 

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) na svojej webovej stránke Salifa Keitu označuje za jedného z najvplyvnejších hudobníkov afrického kontinentu. Narodil sa 25. augusta 1949 s albinizmom. Ide o dedičnú poruchu tvorby melanínu, ktorý je zodpovedný za sfarbenie kože, vlasov, ochlpenia a očí. V roku 2005 založil nadáciu Salif Keita Global Foundation s cieľom upozorniť na túto poruchu. Pre albinizmus sa Keita v mladosti stal vyvrheľom vo svojej vlastnej komunite, píše OHCHR. Albínom sa obyvatelia v Afrike vyhýbajú, zosmiešňujú ich a často sú obeťami násilia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / AFP Foto: New Zimbabwe
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies