Pod Atlantikom sa ukrýva obrovská nádrž so sladkou vodou

NETKY.SK • 8 Júl 2019, 18:22 • 2 min
Pod Atlantikom sa ukrýva obrovská nádrž so sladkou vodou

NEW YORK - Vedci z Kolumbijskej univerzity v New Yorku použili elektromagnetický prijímač na prieskum ložísk podzemných vôd pod Atlantickým oceánom.

slovakia

left justify in out

Ich výsledky ukázali na rezervoár sladkej vody, ktorý sa tiahne od pobrežia štátu New Jersey k Massachusetts a potom približne 80 kilometrov k okraju kontinentálneho šelfu.

 

Nádrž začína v hĺbke 183 metrov pod oceánskym dnom a siaha do hĺbky 366 metrov.

 

Zamknutá od doby ľadovej

 

Výskumníci sa podľa agentúry Reuters domnievajú, že ku koncu poslednej doby ľadovej pred 15 až 20-tisíc rokmi boli svetové zásoby vody uzamknuté v ľade.

 

Väčšina z toho, čo sú teraz spodné vody pod kontinentálnym šelfom Spojených štátov, bola odhalená kvôli nízkym hladinám mora.

 

Keď sa ľad roztopil, usadeniny vytvorili cez šelf riečne delty, ktoré zachytili sladkú vodu v akýchsi roztrúsených vreckách. 

 

 

Hladina mora sa nakoniec neskôr zase zdvihla. Daná "vodonosná" vrstva nestagnuje - je pravdepodobne zásobovaná podzemným odtokom z pôdy.

 

Väčšina vody by sa musela odsoliť

 

Blízko pri pobreží je voda najčerstvejšia, smerom ďalej začína byť slanšia, čo naznačuje, že sa v priebehu času mieša s oceánskou vodou. Z tohto dôvodu by voda najprv musela byť odsolená, než by ju ľudia mohli využiť.

 

V súčasnosti síce nie je potrebné snažiť sa získať vodu z tohto teraz potvrdeného rezervoáru u USA, výskum však naznačuje, že vo svete môžu existovať ďalšie kolektory podzemnej vody, ktoré by mohli potenciálne predstavovať zdroj vody v suchších oblastiach, ako je juh Kalifornie, Austrália, Blízky východ či subsaharská Afrika.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies