Špeciálni aktivisti ako nindža, falošný cestár či sobí sprejeri pomáhajú i bavia

NETKY.SK • 11 August 2020, 18:30 • 2 min
Špeciálni aktivisti ako nindža, falošný cestár či sobí sprejeri pomáhajú i bavia

V niektorých oblastiach života pôsobia zaujímaví ľudia, ktorí sa aj vďaka spoločenskej objednávke či nečinnosti úradov rozhodli pomáhať na vlastnú päsť, iní to robia len tak z vášne.

slovakia

left justify in out

Špecifický aktivizmus sa takto nachádza v rôznych sférach či oblastiach. Nadšenci sa takto veľmi netradične snažia pomôcť po tom, ako sa aj sami stretli s odkladaním riešenia problémov.

 

Grochowský nindža

Varšava je spolu s predmestiami trojmiliónovou aglomeráciou, no napriek tomu je považovaná za jedno z najbezpečnejších miest na svete. Strážnici sú na mnohých miestach, a to aj tam, kde by ste to nečakali. Ísť v nočných hodinách cez podchod nie je preto nijako nebezpečné, keďže v nich zväčša sedí pracovník “ochrony“. Napriek tomu sú v hlavnom meste Poľska aj územia, po ktorých ľudia v nočných hodinách nechodia príliš radi. Napríklad mestská časť Praga-Północ, so štvrťou Szmulowizna, kde sa nachádza aj bývalá továreň vodky. Vo vedľajšej časti Praga-Południe je štvrť Grochów, kde špeciálne operuje mladý obyvateľ, ktorý sa netradične rozhodol prispievať k bezpečnosti ulíc či parkov.

 

img

 

Polícia nenašla vinu

Obliekol sa do ninžovského overálu, vytvoril prezývku Grochowski ninja a vybral sa do ulíc. Spočiatku mnohých prekvapil, ba vystrašil. Niekoľkokrát ho riešila aj polícia, ktorá však skonštatovala, že nič s ním nemôže urobiť, keďže nerobil nič zlé a v puzdre mal namiesto reálneho meča len imitáciu japonskej katany. Vysvetlil im, že má rád prírodu, rýchlosť a je to jeho záľuba, pri ktorej môže aj pomáhať. Bežne sa prechádza pomedzi ľudí, je aj hosťom rôznych podujatí, nedávno ho naháňal pes. O svojich zážitkoch následne píše. V januári ho napríklad naháňal pes, preto vyzval ľudí, aby si svojich miláčikov držali uviazaných.

 

img

 

Hudobník - cestár

Keď kamarátka hudobníka Milana Capáka v Rožňave vďaka výtlkom spadla z bicykla a zranila sa, padla tým aj posledná kvapka jeho trpezlivosti. Capák sa po nociach rozhodol vziať riešenie problémov s chodníkmi i cestami do vlastných rúk. Kúpil potrebný materiál, vyrobil maltu a sám nebezpečné diery v chodníkoch plátal. Najprv túto aktivitu vykonával v septembri 2011, po dlhšej odmlke pokračoval. Tvrdí, že zakrytie jedného výtlku stálo približne 1 euro. Robil tak úplne zadarmo a mestu značne pomohol, ale šéfa Technických služieb tým nepotešil. Pre Nový čas Ľudovít Kossuth naznačil, že na cudzom pozemku občan takto pomáhať nesmie. Každopádne hudobník aspoň inšpiroval mesto, aby si s týmito prácami pohlo dopredu. A Capákovu aktivitu si všimli dokonca aj v nemeckej televízii.

 

 

 

A keď to nejde svojpomocne, tak niektorí aktivisti pomáhajú aj tak, aby dieru na jame aspoň dostatočne zviditeľnili, aby sa jej tak vodič mohol vyhnúť. Na Slovensku je mnoho miest, kde sú výtlky označené sprejom, pričom nie všetky tieto značenia boli urobené legálne. Ani toto značenie na cestách však nemôže robiť hocikto, aj vzhľadom k bezpečnosti „sprejerov“. Mali by to robiť len vyškolení a dostatočne označení pracovníci.

 

Sprejeri sobov

Na cestách sa motoristi okrem výtlkov, ktoré je ťažko vidieť, stretávajú aj s lesnou zverou. Stret s ňou môže byť až životu nebezpečná a ani maximálna ostražitosť či tabule označujúce úseky migrácie zvierat, nestačia. Vo fínskom regióne Laponsko už aktivisti z Paliskuntain yhdistys – Združenia sobích pastierov. Tu je totiž na cestách podobný problém s touto romantickou zverou. Aktivisti pomáhajú sobom tak, že im postriekajú parožie  žiariacou farbou. S nápadom prišla šéfka asociácie Anne Ollila. Podobné riešenie by privítali mnohí motoristi na Slovensku, a to najmä v blížiacom sa období ruje. Zrazenie srnky či jeleňa totiž nespôsobuje len ujmu na prírode či poškodenie majetku, ale v mnohých prípadoch aj zranenia a smrť cestujúcich.

 

img

 

Estetický zážitok

Nie výsledok každého zvláštneho aktivizmu je však vidieť hneď. Veď ani samotný nindža nemusí často zažívať situácie, keď je potrebné niekoho obrániť. A pohľad na špeciálnych umelcov zase závisí aj od ľudí, lebo nie každý si potrpí na ich estetických či umeleckých prejavoch. Tak Istému maliarovi z Veľkej Británie sa prisnilo, že vidí námestie a na ňom ľudí. Špecifické miesto, presne ako zo sna, neskôr spozoroval na internete. Spoznal ho v srdci Slovenska - v Banskej Bystrici. Preto sa rozhodol, že na tunajšie námestie Slovenského národného povstania príde a namaľuje veľký obraz plný ľudí. V neďalekom nákupnom centre mal niekoľko týždňov rozložené obrovské plátno, na ktoré maľoval návštevníkov centra. Anglický umelec takto síce extra nepomohol verejnému blahu, ale nakupujúcim aspoň esteticky spríjemnil ich návštevu obchodného centra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies