SpaceX nemôže z vesmíru posielať zábery Zeme: Ten dôvod vás však zaskočí

NETKY.SK • 12 Apríl 2018, 13:00 • 2 min
SpaceX nemôže z vesmíru posielať zábery Zeme: Ten dôvod vás však zaskočí

S týmto Elon Musk zrejme nepočítal.

slovakia

left justify in out

Ani nie pred týždňom odštartovala zo Zeme raketa Falcon 9, ktorá mala za úlohu vyniesť na obežnú dráhu satelit spoločnosti SpaceX.  Napriek tomu, že samotný let sa považoval za rutinný, nastali isté problémy. Nie však s technikou, ale so zákonmi. Ako sa ukázalo, spoločnosť nemá autorské práva na to, aby zasielala akékoľvek zábery Zeme. Preto sa všetky kamery po dosiahnutí obežnej dráhy vypli.

 

Podľa zákona z roku 1992, ktorého úlohou bolo zabrániť komerčným družiciam, aby narušovali vojenskú bezpečnosť zhotovovaním snímok zemského povrchu, si každá spoločnosť musí vyžiadať povolenie na fotografovanie od Národnej agentúry pre výskum atmosféry a oceánov – NOAA. Výnimku má iba NASA. To však Spoločnosť Elona Muska zistila príliš neskoro a špeciálne povolenie si vyžiadala len štyri dni pred odletom Falconu 9. Za tento krátky čas sa, samozrejme, povolenie získať nepodarilo.

 

NOAA si svoje práva voči SpaceX začala uplatňovať v momente, keď sa v médiách objavili fotografie Tesly na obežnej dráhe, pričom v pozadí bolo vidieť Zem. Právnici sa však k tomuto zákonu stavajú rozporuplne. Z ich hľadiska je zbytočné a nelogické, aby si Musková spoločnosť pred každým zo svojich letov žiadala povolenie na zhotovovanie záberov. Preto sa teraz budú snažiť o získanie výnimku, akou disponuje NASA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies