Španielsky ústavný súd vyriekol ďalší ortieľ, tentokrát pozastavil katalánske zasadnutie parlamentu

NETKY.SK • 6 Október 2017, 08:42 • 2 min
Španielsky ústavný súd vyriekol ďalší ortieľ, tentokrát pozastavil katalánske zasadnutie parlamentu

BARCELONA - Pozastavenie plenárneho zasadnutia zo strany španielskych súdov s cieľom zvážiť vyhlásenie o nezávislosti považujú katalánski predstavitelia za porušenie slobody prejavu. Dve španielske banky už zvažujú odchod z regiónu na základe udalostí, ktoré sa udiali v priebehu posledných dní.

slovakia

left justify in out

Katalánska socialistická strana, ktorá odmieta odtrhnutie regiónu od zvyšku Španielska, žiada, aby sa parlamentné zasadnutie naplánované na budúci pondelok uskutočnilo v Barcelone. Chce diskutovať o neplatnom výsledku referenda a následne ho zablokovať. Je toho názoru, že referendum bolo protiústavné, preto ho nemožno brať ho do úvahy.

 

Hovorkyňa katalánskeho parlamentu Carme Forcadell uviedla, že pozastavenie zasadnutia by práve naopak bolo "porušením slobody prejavu". Dodala, že "nedovolí, aby cenzúra vstúpila do parlamentu" a že bude pokračovať v "obrane suverenity" legislatívneho orgánu. Barcelónska starostka Ada Colau vyzval európske inštitúcie, aby zvážili vytvorenie pracovnej skupiny akademikov, právnikov a zákonodarcov zo všetkých strán, ktoré by vystupovali v spore medzi Katalánskom a Madridom ako sprostredkovateľ.

 

Katalánsko je najbohatším regiónom krajiny a domovom tisícov domácich a zahraničných spoločností. Vo štvrtok dve najväčšie banky v krajine Sabadell a Caixabank informovali, že zvažujú premiestnenie svojich sídiel mimo región.

 

Nedeľné referendum o odtrhnutí Katalánska od zvyšku krajiny vyhlásil Ústavný súd za nelegálny. Podľa článku 155 španielskej ústavy môže centrálna vláda v Madride pozastaviť aj autonómne právomoci severovýchodného Katalánska. Krátko po referende minister spravodlivosti Rafae Catala uviedol: "Je tu článok 155 a my sme pripravení využiť celú jeho silu, a to v plnom znení. Našou povinnosťou je vyriešiť problémy a urobíme to. Katalánci veľmi dobre vedia, že nemôžu len tak vyhlásiť nezávislosť".

 

Po nedeľnom hlasovaní sa katalánski vodcovia vyjadrili, že počítajú až s 90% podporou ľudí, ktorá favorizuje nezávislosť. Výška účasti bola však oveľa nižšia ako 50 percent. Začiatkom týždňa španielsky kráľ Felipe VI. obvinil katalánske úrady z nelojálnosti a referendum označil za nedemokratické, keďže bolo zorganizované aj napriek rozhodnutiu Ústavného súdu, pričom sa ani slovkom nezmienil o násilnostiach v regióne, ani o zranených Kataláncoch.

 

Katalánskych vodcov ďalej obvinil z nezodpovedného konania, ktoré by mohlo ohroziť hospodársku a sociálnu stabilitu nielen Katalánska, ale aj celého Španielska. Vo svojom dialógu taktiež opomenul význam rokovaní oboch strán a prípadný zmier. Vyhlásil len, že štát musí zabezpečiť ústavný poriadok. Jeho televízne vyhlásenie počas utorkového večera by sa dalo považovať za akési vydláždenie cesty a podporu Madridu, aby prijal prísne opatrenia na zablokovanie pokusov o nezávislosť v Katalánsku.

 

V rozhovore vo štvrtok s oficiálnou španielskou tlačovou agentúrou EFE Rajoy vyzval na rýchly návrat k zákonnosti a potvrdenie, že nebude existovať žiadne jednostranné vyhlásenie o nezávislosti, pretože by sa rád vyhol nepríjemnostiam.

 

Carles Puigdemont vo štvrtok vyzval obe strany k rozhovorom, pričom neodstúpil od hrozby vyhlásenia nezávislosti. Politiku ústrednej vlády nazval "katastrofálnou". Kráľa otvorene skritizoval s tým, že jednoducho ignoruje milióny Kataláncov. Puigdemont tiež obvinil španielsku vládu, že nereagovala na návrhy na mediáciu v čase krízy.

 

Dianie v Katalánsku nenechalo chladných ani futbalistov z obľúbeného klubu FC Barcelona. Futbalový klub a samotný jeho kapitán Andres Iniesta naliehali na dialóg, ktorý by mal viesť k riešeniu tejto situácie. Na svojom facebookovom účte 33-ročný záložník napísal: "Predtým, ako urobíme ešte viac škôd ... tí, ktorí sú za toto všetko zodpovední, musia viesť dialóg." Barcelonský obranca Gerard Pigue sa stal terčom útoku potom, ako v nedeľnom referende odhlasoval. Futbalová hviezda je toho názoru, že bez potrebných rozhovorov sa veci samé nevyriešia. 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies