Španielsky premiér Rajoy vypísal parlamentné voľby na 20. decembra

NETKY.SK • 26 Október 2015, 17:28 • 2 min
Španielsky premiér Rajoy vypísal parlamentné voľby na 20. decembra

MADRID - Španielsky premiér Mariano Rajoy podpísal dnes výnos o oficiálnom rozpustení parlamentu a vypísaní všeobecných volieb na 20. decembra.

slovakia

left justify in out

Túto príležitosť využil už aj v rámci kampane, keď vyzdvihol postup svojej vlády vo vážnej ekonomickej kríze, napísala agentúra AP.

 

Rajoy uviedol, že znížením nezamestnanosti a naštartovaním hospodárskeho rastu splnil prísľub, ktorý dal pri nástupe do funkcie v roku 2011. Podľa jeho slov sa krajina dostala zo situácie, v ktorej hrozilo, že bude potrebovať záchranný balík, a znova si získala plnú dôveru investorov, pričom po rekordnej nezamestnanosti dnes vytvára pracovné miesta.

 

Vládnuca Ľudová strana (PP) dúfa, že zotavovanie ekonomiky zvýši jej šance vo voľbách, prieskumy však naznačujú, že zvedie tesný súboj s opozičnými socialistami a mohla by prísť o nadpolovičnú väčšinu v parlamente. Na podpore vlády sa odrazili nepopulárne úsporné opatrenia a stále vysoká nezamestnanosť, druhá najvyššia v EÚ.

 

Rajoy dnes tiež vyhlásil, že v prípade, ak jeho strana nezíska vo voľbách najviac hlasov, nebude sa snažiť znova sa stať premiérom, informovala agentúra Reuters.

 

Prieskumy ukazujú, že ľudovci i socialisti stratili na úkor nových strán ako sú stredopraví Ciudadanos (Občania) a ľavicoví Podemos (Môžeme), s ktorými bude jedna z dvoch tradičných hlavných strán zrejme musieť rátať pri vytváraní povolebnej koalície.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies