Zuzana Čaputová a islandská premiérka iniciovali výzvu na podporu práv Afganiek

NETKY.SK • 3 September 2021, 09:02 • 2 min
Zuzana Čaputová a islandská premiérka iniciovali výzvu na podporu práv Afganiek

BRATISLAVA - Zuzana Čaputová a islandská premiérka Katrín Jakobsdóttirová vyzvali súčasných a budúcich držiteľov moci v Afganistane, aby sa zdržali násilia na ženách a aby rešpektovali práva žien a dievčat.

slovakia

left justify in out

Iniciovali tak spoločnú výzvu ženských svetových politických líderiek na podporu práv a príležitostí žien a dievčat v Afganistane. Informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.

 

Súvisiaci článok: Zuzana Čaputová: Predošlé dva roky boli na ujmu vzdelávania

 

"Odhliadnuc od našich odlišností, muži a ženy sú si rovní a ich práva sú neodcudziteľné a nespochybniteľné," uvádza sa vo vyhlásení. Ním vyslali odkaz, že medzinárodná komunita musí pozorne sledovať situáciu v krajine a dodržiavanie práv skupín, ktoré patria v súčasnosti v Afganistane medzi najohrozenejšie.

 

Prečítajte si: Prezidentka Zuzana Čaputová rokovala s nemeckým prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom

 

"My ženské politické líderky chceme uistiť afganské ženy a dievčatá, že budeme pozorne sledovať vývoj vo vašej krajine, budeme počúvať váš hlas a aj naďalej podporovať vaše práva a príležitosti." 

 

Možno vás zaujme: Wanda Adamík Hrycová a jej srdcervúci odkaz

 

K výzve sa pridali dánska premiérka Mette Frederiksenová, estónska prezidentka Kaja Kallasová, fínska premiérka Sanna Marinová, prezidentka Gruzínska Salome Zurabišviliová, grécka prezidentka Katerina Sakellaropuluová, premiérka Litvy Ingrida Šimonytová, prezidentka Moldavska Maia Sanduová, nórska premiérka Erna Solbergová a novozélandská premiérka Jacinda Ardernová.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies