Andrej Kiska podpísal zákon na zrušenie osobitného odvodu obchodných reťazcov

NETKY.SK • 8 Apríl 2019, 16:32 • 2 min
Andrej Kiska podpísal zákon na zrušenie osobitného odvodu obchodných reťazcov

BRATISLAVA - Prezident SR Andrej Kiska podpísal zákon, ktorým sa zrušuje osobitný odvod obchodných reťazcov. Návrh z dielne koaličnej SNS bol reakciou na predbežné opatrenie prijaté zo strany Európskej komisie (EK) na pozastavenie uplatňovania tohto zákona.

slovakia

left justify in out

Navrhovatelia odôvodnili zrušenie odvodu skutočnosťou, že vyšetrovanie EK nie je časovo obmedzené. Podľa nich sa tým otvorí možnosť hľadať iný, rýchlejší a efektívnejší mechanizmus adresnej pomoci slovenským poľnohospodárom a potravinárom. "Zrušením zákona zanikne dôvod na pokračovanie konania zo strany Európskej komisie," dodali.

 

img

Andrej Kiska. Zdroj: TASR

 

Strana Andreja Danka navrhla znížiť daň z príjmu pre firmy na 15 percent, DPH na potraviny a tlačené noviny z 20 percent na polovicu, zrušiť koncesionárske poplatky pre dôchodcov, upraviť poskytovanie stimulov na vedu a výskum a zaviesť povinnosť uvádzať v stravovacích zariadeniach pôvod podávaného mäsa.

 

Na margo zníženia DPH na potraviny Danko poznamenal, že časť opozície sa ho snaží obviniť z nárastu cien potravín pre to, že SNS v minulom roku presadila 2,5-percentný odvod z obratu obchodných reťazcov. Pritom podľa Danka zatiaľ nie je účinný.

 

Danko: Keď sa štátu darí, treba znižovať dane

 

Zrušenie osobitného odvodu schválilo 4. apríla všetkých 141 prítomných poslancov parlamentu v skrátenom legislatívnom konaní.

 

Osobitný odvod pre reťazce mal byť vo výške 2,5 % z ich čistého obratu. Podľa predkladateľov sa mali vytvoriť nové mechanizmy na podporu domáceho poľnohospodárstva a potravinárstva.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies