Španielsky premiér poďakoval polícii, referendum v Katalánsku označil za frašku

NETKY.SK • 2 Október 2017, 06:00 • 2 min
Španielsky premiér poďakoval polícii, referendum v Katalánsku označil za frašku

BARCELONA - Španielsky premiér Mariano Rajoy označil dnešný pokus uskutočniť referendum o nezávislosti Katalánska za frašku a poďakoval sa polícii za zásahy zamerané na prekazenie sporného plebiscitu.

slovakia

left justify in out

Uviedol to v prejave, s ktorým vystúpil v televízii krátko po oficiálnom skončení hlasovania. Referendum, ktoré sa malo uskutočniť v rozpore s platnými španielskymi zákonmi a ústavou, bolo podľa Rajoya "výsmechom samej podstaty demokracie" a "útokom na právny štát", informovala agentúra AP.

 

Premiér vyjadril presvedčenie, že žiadne referendum sa v skutočnosti nekonalo, pretože veľká väčšina Kataláncov scenár pripravovaný separatistami nepodporila. Odmietol pritom tvrdenia kritikov, podľa ktorých polícia pri dnešných zásahoch v Katalánsku používala neprimeranú silu. Podľa údajov regionálnej vlády si dnešné násilnosti vyžiadali najmenej 761 zranených; dve osoby sú vo vážnom stave.

 

"Urobili sme, čo sme museli urobiť. Dnes zvíťazila demokracia, pretože bola dodržaná španielska ústava," vyhlásil podľa agentúry DPA Rajoy. Zasahujúce policajné zložky podľa neho prejavili "pevnosť a (zároveň) rozvahu".

 

Premiér ďalej zdôraznil, že jeho vláda vždy bola a stále zostáva otvorená pre dialóg, ktorý bude prebiehať v rámci "zákona a demokracie". Zároveň vyzval všetky strany zastúpené v španielskom parlamente na rokovania o súčasnej kríze.

 

Líder opozičných socialistov Pedro Sánchez po dnešných udalostiach v Katalánsku vyjadril obavy z možného ohrozenia územnej celistvosti Španielska. Zábery zachytávajúce policajnú brutalitu voči Kataláncom podľa neho nemôže schvaľovať žiaden skutočný demokrat. Vypuknutie násilností je dôsledkom fatálneho zlyhania oboch strán, španielskeho premiéra Rajoya aj katalánskych separatistov, domnieva sa Sánchez.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies