Slováci stále čítajú knihy v češtine, dôvodov je viacero

NETKY.SK • 11 September 2023, 13:00 • 2 min
Slováci stále čítajú knihy v češtine, dôvodov je viacero

BRATISLAVA - Dáta najväčšieho predajcu kníh z druhej ruky - Knihobot - ukazujú, že Slováci na češtinu v knihách nezanevreli, naopak.

slovakia

left justify in out

„Z takmer 90 000 predaných kníh na Slovensku bola vyše polovica – 54 % v českom jazyku. Slováci teda naďalej vo veľkej miere čítajú aj literatúru v češtine. Naopak, Česi objednávajú tituly v slovenčine len v jednotkách percent,“ približuje Barbora Votavová z Knihobota, najväčšieho online predajcu kníh z druhej ruky v Česku aj na Slovensku. Čo sa týka kníh, ktoré chcú Slováci cez Knihobot predať, 65 % titulov je v slovenčine, štvrtina je v češtine.

 

Slováci do češtiny knihy prekladajú, naopak to platí menej

Dôvodov, prečo sa na Slovensku stále predáva veľké množstvo kníh v češtine, je podľa nej hneď niekoľko. Úlohu zrejme zohráva bližší vzťah Slovákov k českému jazyku. Ten sa ukazuje aj na počte prekladov zo slovenčiny do češtiny, ktorý je výrazne vyšší. Takýchto kníh vychádza ročne niekoľko stoviek, zatiaľ čo pri prekladoch z češtiny do slovenčiny ide len o desiatky titulov.


Český knižný trh je zároveň o niečo väčší ako ten slovenský. V roku 2021 napríklad vyšlo v Česku okolo 14 000 titulov, zatiaľ čo na Slovensku to bolo približne 10 000 publikácií. V Česku teda síce vychádza podstatne viac titulov, ale v prepočte na počet obyvateľov zas vedie Slovensko.

Dominuje pôvodná česká tvorba a populárno-náučné knihy

„Svetová beletria, ktorá pred rokmi vyšla len v češtine a predávala sa aj v slovenských kníhkupectvách, teraz vychádza v podobnom objeme aj po slovensky,“ vysvetľuje Barbora Votavová. Medzi top 100 najpredávanejších kníh cez Knihobot sa dostávajú tituly v češtine, málokedy však ide o takéto preklady zahraničných diel.

 

„Častejšie sa medzi najpredávanejšími objavujú populárno-náučné knihy, pri ktorých ide o jazyk až v druhom rade,“ vysvetľuje Barbora Votavová. Obľúbená je, samozrejme, aj pôvodná česká tvorba, stabilne sa popularite tešia napríklad Černí baroni od Miloslava Švandrlíka.

 

Ak si Slováci môžu vybrať, dávajú prednosť slovenčine

Údaje však prezrádzajú, že ak má človek na výber medzi českou a slovenskou verziou, vyberá si skôr slovenskú.

„Kedysi panovali rôzne názory na kvalitu prekladov, myslím však, že posledné desaťročia je to pomerne vyrovnané. Výborný, ale aj menej podarený preklad môže vyjsť tak v češtine, ako aj v slovenčine. Preto sa snažíme získavať do ponuky maximum kníh v slovenčine, aby si naši zákazníci mohli vybrať ten jazyk, ktorému dávajú prednosť,“ dodáva Barbora Votavová.

TOP 10 kníh v češtine, ktoré Slováci nakupovali cez Knihobot počas prázdnin: 

  1. Něžná náruč rodičů (Eva Kiedroňová)
  2. Planeta tajuplných světů (encyklopedie Reader’s Digest)
  3. Nejšťastnější miminko v okolí (Harvey Karp)
  4. Velké záhady minulosti (Alain Decaux)
  5. Černí baroni (Miloslav Švandrlík)
  6.  Proč muži milují potvory (Sherry Argov)
  7. Jak blbá, tak široká (Halina Pawlowská)
  8. Jak se to dělá? (encyklopedie Reader’s Digest)
  9. Pavučina lží (Dan Brown)
  10. Zaříkávač nemocí (Jan Hnízdil)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Knihobot Foto: KAMzaKRASOU.sk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies