Španielsky parlament rozdelený do štyroch blokov sa zišiel na prvej schôdzi

NETKY.SK • 13 Január 2016, 13:03 • 2 min
Španielsky parlament rozdelený do štyroch blokov sa zišiel na prvej schôdzi

MADRID - Poslanci novozvoleného španielskeho parlamentu sa dnes zišli na prvej schôdzi od volieb, ktoré sa v Španielsku konali 20. decembra 2015 a zatiaľ nevyústili do vytvorenia novej vlády.

slovakia

left justify in out

V súvislosti s touto situáciou sa dnes kráľ Filip stretne s predstaviteľmi parlamentných strán, aby zistil, ktorá z nich má najväčšie šance na vytvorenie vlády.
Doteraz vládnuca Ľudová strana (PP) má v parlamente 123 poslancov, takže v 350-člennom zákonodarnom zhromaždení nemá väčšinu. Opozičnú Socialistickú stranu (PSOE) zastupuje 90 poslancov. Ľavicová strana Podemos a jej spojenci má v parlamente 69 zástupcov a centristickí Občania (Ciudadanos) na základe výsledkov volieb delegovali svojich 40 zastupiteľov. Zvyšných 28 kresiel obsadili zástupcovia šiestich malých strán.


Podľa zaužívaného zvyku by mal monarcha vyzvať na vytvorenie vlády vodcu politickej strany, ktorá voľby vyhrala, ale môže zostavením nového kabinetu poveriť aj lídrov iných strán v prípade, že ponúknu z hľadiska politickej stability vhodnejšie riešenie.


Španielsky parlament a politické strany, ktoré sú v ňom zastúpené, sú momentálne pod tlakom, keďže musia urýchlene reagovať na udalosti v Katalánsku na severe Španielska.


V Katalánsku sa na prelome tohto a minulého týždňa totiž podarilo vyriešiť patovú situáciu, ktorá mohla prerásť do vypísania ďalších predčasných volieb. Doterajší "prezident" Artur Mas i Gavarró však odstúpil, keď sa mu medzi poslancami nepodarilo získať dostatočnú podporu, a katalánsky parlament ako jeho nástupcu vo funkcii predsedu vlády vymenoval a potvrdil Carlesa Puigdemonta.


Nová vláda Katalánska si dala za cieľ, že do konca roku 2017 vyhlási nezávislosť tohto regiónu do Madridu.


Podľa španielskych politológov bude vytváranie vlády v Madride zrejme komplikovaným procesom. Konštatovali však už prvé náznaky zbližovania pozícií parlamentných strán po tom, ako sa v utorok PP, PSOE a Občanom podarilo dosiahnuť zhodu v otázke zloženia predsedníctva dolnej komory parlamentu.
Predsedom parlamentu by sa mal stať poslanec PSOE, zatiaľ čo PP obsadí post podpredsedu. Líder strany Občania Albert Rivera uviedol, že bol sprostredkovateľom týchto rokovaní, keďže zástupcovia PP a PSOE si nechceli sadnúť ani za spoločný rokovací stôl.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies