Španielsko si uctilo pamiatku obetí leteckej havárie minútou ticha i potleskom

NETKY.SK • 25 Marec 2015, 13:03 • 2 min
Španielsko si uctilo pamiatku obetí leteckej havárie minútou ticha i potleskom

MADRID - Minútou ticha, spustením zástav na pol žrde, ale aj potleskom či hlaholom zvonov si dnes obyvatelia Španielska uctili pamiatku 150 obetí havárie lietadla, ktoré sa v utorok hodinu po štarte v Barcelone zrútilo vo francúzskych Alpách. Medzi obeťami je aj 45 osôb so španielsky znejúcim priezviskom.

slovakia

left justify in out

Španielsky parlament dnes na znak úcty k obetiam zrušil svoje zasadnutie, informovala agentúra AP.

Medzi obeťami leteckého nešťastia sú aj dvaja operní speváci, Oleg Bryjak a Maria Radnerová, ktorí sa lietadlom vracali domov po víkendových predstaveniach v Barcelone. Miestna opera Liceu si dnes ich pamiatku uctila dvoma minútami ticha.

 

Život sa dnes na poludnie zastavil aj v meste Llinars del Valles neďaleko Barcelony. Rodičia s deťmi sa tam zúčastnili na smútočnom zhromaždení v škole, v ktorej bolo na týždňovom jazykovom pobyte 16 nemeckých stredoškolákov: všetci títo tínedžeri aj so svojimi dvoma pedagógmi zahynuli v utorok pri leteckom nešťastí.

Na letisku vo Frankfurte nad Mohanom si dnes obete leteckej katastrofy pripomenuli aj zamestnanci leteckých spoločností Lufthansa, pod ktorú patrí aj prevádzkovateľ Germanwings.

 

Predseda predstavenstva Lufthansy Carsten Spohr dnes uviedol, že lietadlo, ktoré v utorok vypravili z Barcelony, bolo vo vynikajúcom technickom stave. Nehodu, ku ktorej došlo, označil za nevysvetliteľnú. Obaja piloti boli skúsení, dodal.

 

Spoločnosť Germanwings zatiaľ nezverejnila zoznam cestujúcich, potvrdila však, že lietadlom cestovalo 67 nemeckých občanov. Medzi cestujúcimi bolo aj 45 ľudí so španielsky znejúcim priezviskom a španielska vláda overuje, či boli aj španielskymi občanmi.

 

Podľa potvrdenia príslušných vlád zahynuli aj najmenej traja Briti, traja Kazachovia, dvaja Japonci, dvaja Kolumbijčania, dvaja Austrálčania, jeden Holanďan, jeden Dán, jeden Turek a jeden Izraelčan. Zatiaľ nepotvrdená je správa, že medzi obeťami by mohol byť aj jeden občan Mexika.

 

Francúzsky premiér Manuel Valls dnes po zasadnutí vlády v Paríži informoval, že medzi obeťami leteckého nešťastia sú aj "Američan, Maročan, Angličania a Argentínčania".

 

Minister zahraničných vecí Laurent Fabius podľa francúzskych médií potvrdil, že zoznam cestujúcich, ktorí leteli lietadlom, stále nie je úplný.

 

Štátny tajomník francúzskeho ministerstva dopravy Alain Vidalies dnes pre rozhlasovú stanicu Europe 1 uviedol, že vzhľadom na to, že lietadlo letelo v rámci schengenského priestoru, verifikácia totožnosti 150 obetí si vyžiada dlhší čas, pretože cestujúci na letisku v Barcelone pri registrácii na let do Düsseldorfu neprekladali cestovné doklady.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies