Iba chcieť nestačí

NETKY.SK • 16 Jún 2020, 06:28 • 2 min
Iba chcieť nestačí

Hovorí sa, že je chcenie prvý krok, bez ktorého by sa nikam nikdy nedostalo. Pravdaže, chcenie je počiatok, ale dá sa považovať len za akési citové pohnutie. Nepomôže napredovať, nevystavia opäť to, čo minulosť nejakým spôsobom zničila a nakoniec to odfúkol vietor.

slovakia

left justify in out

Je to ľudská práca
Vraj ak človek niečo chce, potom sa časti vesmíru spoja do celku a urobia možné aj nemožné, aby sa to vyplnilo. Ak by to naozaj bola pravda, potom by sa videl jeden šťastný úsmev za druhým a neexistovalo by toľko zmätku z nenaplneného sna. Nie, vesmír nedokončí prácu, ktorá je ľudská. Najskôr chcieť, neskôr aj učiniť - to je základ túžby, ktorá sa premenila na realitu.

 

Otázka
Ježiš bol majster-rozprávač. Svoje umenie predviedol aj priblížením toho, čo je najdôležitejšie, prostredníctvom podobenstva. Jedno také roztvorilo príbeh istého muža. Mal dvoch synov a pred oboch predostrel rovnakú prosbu, ktorú sformuloval do príkazu. Vravel im, aby išli pracovať na vinicu.

 

Nestačilo to
Jeden na to reagoval pohotovo, ihneď úprimne odvetil, že sa mu nechce. Nakoniec však svoju nechuť náležite oľutoval a prejavil to i tak, že sa postavil a odobral sa na vinicu.


Druhý syn, naopak, vyjadril akúsi okamžitú ochotu. Viem si dokonca domyslieť, že kým otcovi dával odpoveď, aj sa na neho láskavo usmial. Uistil ho, že splní to, čo žiadal a bude poslušný. Chcel to urobiť, naozaj chcel. Nebolo to, nanešťastie, dostačujúce, a keď potom prišla chvíľa rozhodnutia, ostal doma a neopustil známe prostredie.

 

Ktorý teda?
Keď Ježiš podobenstvo dokončil, skúšal poslucháčou a pýtal sa ich, ktorý syn skutočne disponoval poslušnosťou. Azda to bol ten, čo nechcel, no vzápätí i napriek nevôli pracoval alebo ten, čo chcel a napriek túžbe sa nikam nepohol?
Áno, hádanku rozriešil každý. Naozajstný činiteľ bol prvý syn.

 

Chcem aj nechcem
So chcením je to občas zložité. Je to premenlivý stav, ktorý závisí na práve prevládajúcej emócii. K dosiahnutiu cieľa vedie tŕnistý chodník a kráčať po ňom je pre topánky nepohodlné. Nie je to balzam ani pre srdce, ktoré by sa z času na čas rado podrobilo telu a nevyvinulo nijakú námahu. Nie je to logické ani pre rozum, ktorý hľadá výhovorku a spriada fakty do radu tak, aby dávali zmysel. Jedno je isté a to celkom určite - tá cesta sa oplatí. Vykročiť na ňu sa dá ľahko. Musí sa nájsť zákruta, ktorá nesie výrazný nápis.

 

UROBÍM TO!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies